Рада ввела кримінальну відповідальність за домашнє насильство

Законопроект підтримав 241 депутат
Фото: ЕРА

Згідно з ухваленим Верховною Радою законопроектом, домашнє насильство каратимуть громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин або арештом до шести місяців, обмеженням волі до п'яти років або позбавленням волі до двох років.

6 грудня Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за примушування до вступу у шлюб та домашнє насильство. Законопроект №4952 підтримав 241 депутат, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Законодавчий акт має допомогти імплементувати в українське законодавство положення Конвенції про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

Згідно із законопроектом, за примушування до вступу у шлюб каратимуть арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі до трьох років або позбавлення волі на цей самий термін.

Домашнє насильство каратимуть громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин або арештом до шести місяців, обмеженням волі до п'яти років або позбавленням волі до двох років.

Особам, які скоїли домашнє насильство, можуть заборонити проживати з потерпілим, наближатися до нього на певну відстань, телефонувати або контактувати через третіх осіб.

У разі підписання президентом України Петром Порошенком закон набуде чинності за рік після опублікування.