Митрополит РПЦ Іларіон закликав жертв насильства не говорити публічно про скоєні над ними злочини

Митрополит Іларіон: У церкві є порада для кожного, хто став жертвою насильства
Скріншот: Первый канал / YouTube

Митрополит РПЦ Іларіон заявив, що аборти – це гріх, і навіть якщо жінка стала жертвою насильства, дитина, яку вона виносить, може принести їй щастя.

Митрополит Російської православної церкви Іларіон закликав жертв насильства не висловлюватися публічно про скоєні над ними злочини, а йти на сповідь і до правоохоронних органів. Про це він сказав в ефірі програми "Церковь и мир" на телеканалі "Россия 24" 18 листопада.

За його словами, аборти – це гріх, і навіть якщо жінка стала жертвою насильства, дитина, яку вона "виносить, народить і виховає, може принести їй щастя".

Говорячи про розповіді жертв насильства в соціальних мережах, митрополит зазначив, що всі залучені до публічного обговорення цієї проблеми "вільно чи невільно" пропагують гріх. За його словами, така публічність подібна до загальної сповіді, яку практикувала церква в перші століття християнства, але відмовилася від неї, оскільки "людям некорисно чути про гріхи інших людей".

"У церкві є порада для кожного, хто став жертвою насильства або сам скоїв якісь гріхи. Ця порада така: не робіть це надбанням публіки, а йдіть до священика... Публічний простір і засоби масової інформації – це не найкращий простір, щоб озвучувати цю тематику. Я думаю, що для запобігання злочинам і покарання злочинців у кожній країні є правоохоронна система. І саме там такі справи мають розглядати", – сказав священик.

Після опублікування інформації про сексуальні домагання голлівудського продюсера Гарві Вайнштейна американська актрорка Алісса Мілано розпочала акцію у соціальних мережах. Під хештегом #metoo ("Я теж" – англ.) постраждалі жінки діляться своїми історіями. До флешмобу приєдналися також чоловіки, які зізнаються в тому, що скоїли насильство.

У сексуальних домаганнях звинуватили актора Кевіна Спейсі, співробітників кіностудії режисера Ларса фон Трієра, співачку Мерайю Кері, екс-президента США Джорджа Буша – старшого. Участниками секс-скандалів стали також інші політики, спортсмени, діячі культури.

Співробітники Європейської комісії протягом останніх п'яти років щомісяця подають як мінімум одну скаргу на сексуальні домагання, повідомила 25 жовтня газета The Telegraph.