Шмигаль: До 22 травня метро в Україні не відкриють

Шмигаль: Ситуація з епідемією COVID-19 ще не стабілізувалася
Фото: kmu.gov.ua

Ранній запуск громадського транспорту загрожує поширенням коронавірусу в Україні, заявив прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль.

Згідно з планами уряду, метрополітени в Україні не відновлять роботу до 22 травня. Про це на нараді за участю президента України Володимира Зеленського заявив прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль, повідомляє сайт глави держави.

За словами прем'єр-міністра, ситуація з епідемією COVID-19 ще не стабілізувалася, тому ранній запуск громадського транспорту загрожує поширенням коронавірусу.

Зеленський, зі свого боку, зазначив, що вихід країни з карантину має бути поступовим.

"Плановий помірний підхід до виходу з карантину – це правильно. Попри втому, не можна ставитися легковажно до епідемії. Сьогодні кількість заражених – понад пів тисячі. Транспорт – прямий спосіб поширення цієї небезпеки", – підкреслив глава держави.

5 травня Шмигаль заявив, що відкриття метрополітенів у країні після пом'якшення карантину відбудеться за два етапи.

За інформацією джерел "РБК-Україна" в Офісі президента, метро в Україні відкриють лише наприкінці червня або в липні.

6 травня мер Харкова Геннадій Кернес розкритикував прем'єра за карантин. Зокрема, він заявив, що "Шмигаль не розуміє, що таке метро". Водночас міський голова додав, що хотів би відкрити метро з 12 травня, але запевнив, що підкориться рішенню уряду.

Карантин в Україні діє з 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 заборонили масові заходи, закрили навчальні заклади, торгові центри, магазини (крім продуктових та аптек), ресторани, кафе і бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами та міжобласні пасажирські перевезення. У Києві, Харкові та Дніпрі 17 березня зупинили роботу метро.

Розроблений урядом план виходу України з карантину налічує п'ять етапів. Перше пом'якшення обмежень розпочнеться після 11 травня. Очікують, що в Україні відкриють парки, сквери, зони відпочинку, перукарні, салони краси, літні майданчики кафе і ресторанів, музеї, бібліотеки, підприємства побутового обслуговування, стоматології, нотаріальні та адвокатські контори. Водночас в областях, де фіксують підвищений рівень захворюваності на COVID-19, буде встановлено спеціальні карантинні обмеження, жорсткіші, ніж в інших регіонах.

Згідно із запропонованим урядом планом виходу з карантину, третій етап (коли частково запрацює метро) буде введено, якщо протягом 10 днів поспіль кількість українців, які одужали від COVID-19, у два чи більше разів перевищуватиме кількість нових випадків захворювання, а лікарні будуть зайняті пацієнтами з коронавірусною інфекцією менше ніж на 10%.

На ранок 7 травня загалом по Україні зареєстровано 13 691 випадок інфікування коронавірусом, 340 пацієнтів із COVID-19 померли.