Сім'я 25-річної Луїзи Дунайської, яка другий рік бореться з тяжкою формою раку шлунка, просить про підтримку

Павло і Луїза Дунайські в день весілля у червні 2018 року
Фото: Луїза Дунайська / Facebook
Луїза Дунайська із села Мархалівка Київської області про свій діагноз дізналася після повернення з весільної подорожі, розповів виданню "ГОРДОН" чоловік дівчини Павло. Відтоді пара робить спроби подолати хворобу. Дівчину лікували в Києві, майже пів року вона провела у клініці в Іспанії. Увесь цей час родину підтримували лише близькі знайомі та друзі. Кошти на лікування закінчуються, і сім'я звертається до всіх небайдужих людей із проханням про допомогу.

Луїза і Павло Дунайські із села Мархалівка Васильківського району Київської області познайомилися на весіллі спільних друзів – обидвоє були свідками. Потім почали зустрічатися і майже через півтора року розписалися самі. Перші симптоми хвороби в Луїзи з'явилися у червні 2018 року напередодні вінчання. Їх не сприйняли всерйоз, проблеми зі шлунком списали на передвесільне хвилювання. Молодята, нічого не підозрюючи, вирушили у весільну подорож до Єгипту. Поїздку затьмарювали проблеми із самопочуттям дівчини, тому відразу після повернення додому вона звернулася до лікарні, розповів виданню "ГОРДОН" чоловік Луїзи.

"Ще напередодні весілля в Луїзи виникли проблеми із травленням, були сильні спазми стравоходу. Відразу після повернення вона пішла у приватну клініку до гастроентеролога. Лікар повідомив про підозру на онкологію і рекомендував звернутися у "Феофанію". Там ще місяць обстежували, але так і не змогли поставити діагноз. Тоді, коли ми звернулися у приватну ізраїльську клініку, нам вдалося дізнатися діагноз – аденокарцинома шлунка", – повідомив Павло.

Луїзу майже пів року пролікували у приватній онкоклініці в Києві, поки не виникли труднощі з ліками. Дівчині був потрібен препарат, який ефективно допомагає під час онкології шлунка, але який в Україні не продають.

"У нас у країні онкомедицини немає. Навіть у приватній клініці лікар сказав мені: "А на що ти розраховував? Ми ж казали, що шансів немає". Тобто, якщо в людини рак, лікарі і спробувати врятувати пацієнта не бажають. Ми дізналися, що з таким діагнозом Луїзу можуть лікувати в Іспанії, і в березні полетіли у клініку в місті Херес. Там рівень меддопомоги набагато вищий, ніж у нас. Луїза пройшла стандартний протокол, передбачений у таких випадках. А головне – в Іспанії був препарат, який у нас навіть за великі гроші дістати неможливо. Ліки допомагали, але в серпні знову підскочили онкомаркери – з'явилися метастази. Тобто препарат сповільнив перебіг хвороби, але не зупинив його. Луїза дуже ослабла. У жовтні її виписали додому", – розповів Дунайський.

Він уточнював у іспанських лікарів, чи не протипоказаний дружині авіапереліт. Медики сказали, що підстав для побоювань немає. Однак дорогою з Барселони в Київ у дівчини стався розрив кишечника.

"Ми не відразу зрозуміли, що сталося. Температури не було, тільки сильний біль у животі. Наша місцева "швидка" не захотіла їхати, бо в них нічого для допомоги пацієнтам з онкологією немає. Тільки за чотири доби, коли ситуація погіршилася, ми викликали приватну "швидку" і повезли Луїзу в Київ. Виявилося, у неї розвинувся перитоніт. Її врятували. Попереду операція і реабілітації. Дуже важливо поставити її на ноги. Зараз вона слабка і не може лікувати онкологію", – зазначив чоловік.

За його словами, у державних клініках Луїзу не лікували. Двічі сім'ї надала фінансову допомогу Мархалівська сільська рада та Васильківська районна рада. Усе лікування, зокрема за кордоном, сім'я оплачувала власними силами і за допомогою коштів, зібраних друзями та знайомими.

"В Іспанії нам надали медичну допомогу. Але багато витратили. Навіть більше, люди, які обіцяли допомогти, як з'ясувалося згодом, просто видурювали в нас гроші. Резиденція для людей з онкологією там безкоштовна, а в нас за проживання вимагали плату. Ми однаково зробили резиденцію, але втратили майже два місяці. Зараз Луїзу лікують. Попереду ще одна операція і тритижнева реабілітація у клініці. Тільки потім, коли ситуація стабілізується, можна буде говорити про проведення імунотерапії або хіміотерапії", – підсумував співрозмовник.

Допомогти родині Дунайських можна, перерахувавши гроші на картки:

  • у "ПриватБанку" на ім'я Луїзи Володимирівни Дунайської у гривнях – 4149 6293 1131 9131 і 5168 7450 1341 3809 або валюті – 5169 3600 0712 0995 (EUR), 4731 1856 1793 7708 (USD);
  • у Monobank на ім'я Павла Григоровича Дунайського – 4441 1144 4088 9770.