Соціальний психолог Покальчук про протести проти розміщення українців з Уханя: Зоологічний страх, невігластво, постмайданний синдром

Покальчук: Люди не міняються, їхня поведінка залишається такою ж, як 100–200 років тому
Фото: pravda.com.ua

Протест певної частини суспільства проти розміщення на карантин громадян України, які прибули з китайського Уханя через спалах коронавірусу, не нове явище – такі самі протести були після катастрофи на Чорнобильській АЕС і щодо людей, хворих на СНІД. Про це заявив соціальний психолог Олег Покальчук.

Люди з почуттям хибної відповідальності вирішили зганьбити Україну, протестуючи проти розміщення на карантин прибулих із китайського Уханя українців та іноземних громадян в одному з медичних закладів країни. Про це заявив соціальний психолог Олег Покальчук в інтерв'ю виданню Zaxid.net, яке було опубліковано 19 лютого.

"Такі прецеденти вже були... Можу пригадати абсолютно ідентичну поведінку людей, яка торкалася Чорнобиля і переселенців із Київщини. Тоді були подібні зоологічні реакції. Друга хвиля, яка відбувалася приблизно в той самий час, торкалася СНІД. Тоді з'явилася інформація про цю хворобу, і ставлення до хворих на СНІД людей було приблизно таке саме. Генеза цієї поведінки розкладається на кілька параметрів: перше – це абсолютно зоологічне, інстинктивне бажання видового захисту, друга складова – це невігластво, третя складова – постмайданний синдром, при якому уявлення про те, що методами вуличних протестів можна вирішити якісь питання, які не належать до компетенції цих людей", – підкреслив Покальчук.

Він висловив думку, що цю ситуацію обов'язково використають росіяни, щоб показати українців дикунами і варварами, які виступили проти власних громадян.

Психолог переконаний, що такі протести не є діагнозом для суспільства.

"Це лише опис конкретної поведінки, яка виникла в конкретний час й у конкретному місці... Є така ілюзія, що людство прогресує. Але це науково не підтверджується. Технічні винаходи не мають нічого спільного з розвитком духовності, волі, гуманізму. Це не пов'язані речі. Люди не міняються, їхня поведінка залишається такою ж, як 100–200 років тому. Є прояви героїзму, а є прояви дикунства", – додав Покальчук.

Уперше новий тип коронавірусу, що спричиняє атипову пневмонію, було підтверджено 31 грудня 2019 року в китайському місті Ухань. 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

На території України випадків зараження не зареєстровано. Коронавірус діагностували у двох українців на борту круїзного судна Diamond Princess, яке стоїть на карантині біля берегів Японії. За даними Міністерства закордонних справ, їх можуть виписати до кінця тижня.

На борту Boeing – 73 пасажири, яких евакуювали з осередку коронавірусної інфекції, а також медперсонал. У літаку з українцями перебувають також громадяни Норвегії, Ізраїлю, Білорусі, Іспанії, Чорногорії, Аргентини, Домініканської Республіки, Еквадору, Коста-Рики, Панами та інших країн. Двоє громадян Казахстану мали зійти в Алмати.

Ще чотирьох осіб (трьох українців та іноземку) зняли з рейсу за результатами медогляду.

Жителі Київської, Тернопільської, Львівської та Полтавської областей виходили на акції протесту після повідомлення про ймовірне розміщення евакуйованих з Уханя в санаторіях і госпіталях цих регіонів.

Сьогодні літак з евакуйованими українцями сів у Харкові. Евакуйованих доправлять у медичний центр "Нові Санжари" в Полтавській області.