Степанов: Українські ПЛР-тести за точністю результату не поступаються корейським і німецьким

ПЛР-тест – основний метод діагностики коронавірусного захворювання у світі
Фото: ЕРА

В Україні почали масово використовувати вітчизняні тест-системи для діагностування COVID-19, тому що вони пройшли всі експертизи і довели свою надійність, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Українські тест-системи для діагностики коронавірусного захворювання відповідають найкращим закордонним зразкам, тому їх масово закуповують для лабораторій по всій країні. Про це на брифінгу в Києві 26 квітня заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Перед тим як почати їх закуповувати і використовувати для діагностики, були, звичайно, проведені всі експертизи цих тест-систем. Вони не відрізняються по точності результатів від найкращих тест-систем, які існують у світі, ні від німецьких, ні від корейських, ні від китайських. Тому ми і почали масово використовувати ПЛР-тести саме українського виробництва", – сказав міністр.

Перші 200 тис. ПЛР-тестів українського виробництва передадуть лабораторіям у вихідні, заявив 24 квітня секретар координаційної ради щодо протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко. За його словами, наступного тижня очікують на закупівлю і постачання ще майже 400 тис. ПЛР-тестів.

В Україні, за даними головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, є можливість проводити приблизно 30 тис. тестувань методом ПЛР на добу.

Полімеразна ланцюгова реакція дає змогу визначити наявність геному коронавірусу в організмі; цей метод визнано у світі основним для діагностики COVID-19. В Україні, за даними на ранок 26 квітня, проведено 89 373 ПЛР-тести, підтверджено 8617 випадків коронавірусного захворювання, поінформували у Центрі громадського здоров'я МОЗ.