Супрун назвала міфом інформацію про виїзд "швидкої" лише до пацієнтів із температурою 40 градусів

Супрун розповіла, що "швидку" використовують як сімейного лікаря та службу таксі
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Переліку симптомів, за яких "швидка" виїжджає до пацієнта, не змінювали в Україні із 2009 року, зазначила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. Вона назвала міфом чутки про те, що "швидка" приїжджає лише до тих, у кого температура піднялася до 40 градусів.

Здебільшого громадяни України викликають "швидку" тоді, коли вона не потрібна. Про це 26 квітня повідомила у Facebook виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Вона назвала міфом чутки про те, що після початку реформи охорони здоров'я розраховувати на приїзд бригади швидкої допомоги можна тільки в тому разі, якщо температура підніметься до 40 градусів.

"Правда: ніхто не впроваджував таких змін у систему екстреної медичної допомоги. Переліку симптомів, за яких пацієнт потребує приїзду бригади "екстренки", не змінювався із 2009 року. І в ньому – не лише температура, яка несе пряму загрозу життю людини, а й розлад дихання, сильна кровотеча, біль у ділянці серця і багато іншого", – написала Супрун.

В.о. міністра підкреслила, що "українці досі викликають "швидку", коли вона насправді не потрібна – і це 70% випадків".

"Те, що від бригад "швидкої" очікують послуг сімейного лікаря, або ще гірше, таксі чи сусідів, – велика проблема кожного з нас. Адже поки бригада радить випити парацетамол від температури чи міряє тиск (із чим би впорався лікар первинної ланки), хтось з інфарктом залишається без екстреної допомоги, бо всі медики зайняті на непрофільних викликах", – зазначила Супрун.

У її пості вказано, що міф про приїзд "швидкої" тільки у разі 40 градусів у пацієнта поширив телеканал "112 Україна".

19 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект №6327 про медичну реформу.

Згідно з документом, держава гарантує повну оплату коштом держбюджету України необхідних медичних послуг і лікарських засобів, пов'язаних із наданням екстреної медичної допомоги, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, а також супроводу вагітності та пологів. 28 грудня ініціативу схвалив президент Петро Порошенко. Закон набув чинності 1 січня 2018 року.

2 квітня 2018 року в Україні стартувала безстрокова кампанія щодо вибору сімейного лікаря. Кожен пацієнт може підписати декларацію з одним лікарем, який буде стежити за його здоров'ям, забезпечувати первинну діагностику, надавати невідкладну допомогу під час різкого погіршення здоров'я, призначати необхідні аналізи і давати направлення до профільних фахівців.