Супрун заявила, що місцева влада гальмує реформу охорони здоров'я в Україні

Супрун: Критична ситуація в Луганській, Сумській та Чернігівській областях
Фото: Уляна Супрун / Facebook

Місцева влада не виділяє коштів на придбання комп'ютерів медустановам, які готові працювати за новими стандартами, зазначила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

В Україні впровадження реформи охорони здоров'я в первинній ланці медичної допомоги гальмує місцева влада. Про це 27 червня в коментарі "Укрінформу" заявила виконувач обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун.

"Головні лікарі медичних закладів первинної ланки готові перейти на нову систему, але вони нарікають, що місцева влада в районах не дала їм дозволу на автономізацію. А по-друге, не виділяють кошти на купівлю необхідного оснащення. Наприклад, комп'ютерів для лікарів", – пояснила вона.

За словами Супрун, критична ситуація в Луганській, Сумській та Чернігівській областях, у яких найменше медичних установ підключилося до системи "Електронне здоров'я".

Водночас вона зазначила, що 149 комунальних закладів та 12 приватних уже підписали угоди з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) і працюватимуть за новими правилами.

В.о. міністра переконана, що медики бажають переходу на нову систему, оскільки розуміють, що отримають додаткове фінансування.

Закон про реформу охорони здоров'я набув чинності в січні 2018 року.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявляв, що на першому етапі медреформи змінять принцип фінансування лікарень і поліклінік, оскільки кошти виділятимуть на оплату конкретних медпослуг, а не умовних ліжко-місць у лікарнях.

Із 1 липня за новою моделлю гроші почнуть отримувати медустанови, які уклали угоди з НСЗУ. Серед лікарень першої хвилі – всі медзаклади Києва, Вінниці, Полтави, Черкас, Кривого Рогу та Кременчука.