У 2019 році у світі загинуло 75 журналістів

Показник убивств журналістів цього року є найнижчим із 2006 року
Фото: ЕРА

Від початку 2019 року у 26 країнах було вбито 75 журналістів. Цей показник на 36% менший, ніж у 2018 році, і є найнижчим від 2006 року.

Від початку 2019 року у 26 країнах світу вбили 75 співробітників засобів масової інформації. Про це свідчать дані щорічної доповіді Press Emblem Campaign (PEC).

Цей показник на 36% менший, ніж у 2018 році, і є найнижчим від 2006 року. У PEC зазначили, що кількість жертв серед журналістів "обнадіює, але потрібно докладати значно більше зусиль".

"Інтенсивність конфліктів на Близькому Сході знизилася, але хвиля іноді насильницьких демонстрацій у кількох країнах по всьому світу є серйозним джерелом занепокоєння щодо безпеки журналістів", – заявив генеральний секретар PEC Блез Лампан.

За даними звіту, протягом року 13 журналістів загинули в Мексиці, по вісім журналістів – в Афганістані і Пакистані, ще шістьох убили у Сирії, п'ятьох – у Гондурасі, чотирьох – на Філіппінах.

По одному вбивству співробітника ЗМІ було зафіксовано в Бангладеш, Чаді, Чилі, Демократичній Республіці Конго, Гані, Кенії, Лівії, Нігерії, Північній Ірландії (Великобританія), Південній Африці, Україні та Ємені.

В організації зазначили, що в Україні було вбито журналіста Вадима Комарова.

4 травня побитого Комарова виявили неподалік від центру Черкас.

Серед версій злочину – напад через професійну діяльність.

20 червня журналіст помер у лікарні від травм.

Після смерті Комарова поліція перекваліфікувала кримінальне провадження зі статті "замах на умисне вбивство" на статтю "умисне вбивство" й опублікувала знімки з камери спостереження і фоторобот імовірного вбивці.