У Дніпрі керівниця лікарні оголосила голодування. У МОЗ прокоментували ситуацію

Шевченко: Через реформу, яка розпочалася з 1 квітня, лікарі без заробітної плати
Фото: dengi.informator.ua

Директорка Дніпропетровської обласної реабілітаційної лікарні Інеса Шевченко вирішила оголосити голодування через скорочення фінансування установи, у зв'язку з чим медикам доводиться урізати зарплати. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в курсі ситуації, і зазначив, що вона стала наслідком другого етапу медреформи.

Директорка Дніпропетровської обласної реабілітаційної лікарні Інеса Шевченко 21 квітня оголосила голодування. Про це вона розповіла "Радіо Свобода".

Шевченко сказала, що це акція протесту на підтримку всіх українських лікарів, яким після початку другого етапу медреформи уріжуть зарплату.

"Через реформу, яка розпочалася з 1 квітня, лікарі країни не матимуть заробітної плати. Зараз, якщо лікарні виплатили аванс, то на заробітну платню, за дуже маленьким винятком, грошей немає", – заявила Шевченко.

Як приклад вона навела Дніпропетровську область.

"Для того, наприклад, щоб медики Дніпропетровської області до кінця року отримували зарплату, треба 1 млрд 330 млн державної субвенції, а нашому регіону виділили 300 млн, тобто в 4,5 раза менше", – сказала Шевченко.

Вона підкреслила, що її акція – безстрокова. В ефірі телеканала "112 Україна" Шевченко заявила, що в такий спосіб намагається "достукатися до представників органів тільки центральної влади – до президента, до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров'я".

"Я хочу, щоб мене почули Рада національної безпеки і Служба безпеки... Буду голодувати, поки щось не зміниться", – сказала вона.

На брифінгу 23 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що в курсі цієї ситуації, передає кореспондент видання "ГОРДОН". Міністр зазначив, що вона не пов'язана з пандемією коронавірусу, а є наслідком медичної реформи.

"Я знаю про ситуацію у Дніпрі... Ситуація стосується зменшення заробітної плати, яка виникла після запровадження другого етапу реформи. Це стосується, у тому числі, й установи, де вона [Шевченко] є керівником, тому що вони отримали дефіцит у порівнянні з попереднім роком, і це безпосередньо вплине на зарплату медпрацівників", – сказав міністр.

У межах другого етапу медичної реформи, який стартував 1 квітня, лікарні перейшли на іншу систему фінансування – тепер гроші їм виділяє Національна служба охорони здоров'я. Станом на 22 квітня НСЗУ підписала договори з понад 1600 установами.

Напередодні на брифінгу Степанов повідомили, що 2020 року фінансування 984 лікарень зменшиться на 10–50%, що може призвести до скорочень медпрацівників.

"Що стосується скорочення працівників, бачу в цьому один із головних ризиків імплементації другого етапу реформи. Наші лікарі  це головний ресурс надання медичної допомоги... За результатами аудиту ми будемо вносити певні зміни, щоб скорочення медичних працівників не відбулося", – підкреслив міністр.