2020 року фінансування 984 лікарень зменшать на 10–50%, можуть бути скорочення штату – Степанов

Степанов: Скорочення медиків один із головних ризиків імплементації другого етапу реформи
Фото: kmu.gov.ua

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що "в зоні особливого ризику недостатнього фінансування" – протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога і спеціалізовані медичні напрями.

Під час аудиту системи охорони здоров'я приблизно 1 тис. лікарень в Україні заявила про дефіцит фінансування 2020 року. Про це на брифінгу в Києві 22 квітня розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Степанов нагадав, що в межах другого етапу медичної реформи лікарні перейшли на іншу систему фінансування – тепер гроші їм виділяє Національна служба охорони здоров'я. Станом на 22 квітня НСЗУ підписала договори з більш ніж 1600 установами.

"Під час аудиту було встановлено, що у 984 лікарень є дефіцит. Що це означає? Що у 2020 році вони отримують коштів менше, ніж у 2019 році. Таке зменшення становить від 10% до 50%", – розповів Степанов.

Як приклад він навів Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в Запоріжжі. Недофінансування центру цього року, за інформацією Степанова, становитиме 67 млн грн.

"Наслідки такого недофінансування, за прогнозами керівництва департаменту охорони здоров'я Запорізької області, – це скорочення бригад екстреної допомоги зі 154 до 110. Тобто, з одного боку, будуть звільнені медичні працівники, з іншого – велика кількість людей, які телефонують до 103, у зв'язку зі зменшенням бригад будуть більше часу чекати приїзду швидкої допомоги", – сказав Степанов.

Міністр зазначив, що "в зоні особливого ризику недостатнього фінансування" протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога і спеціалізовані медичні напрями.

"Що стосується скорочення працівників, бачу в цьому один із головних ризиків імплементації другого етапу реформи. Наші лікарі це головний ресурс надання медичної допомоги... За результатами аудиту ми будемо вносити певні зміни, щоб скорочення медичних працівників не відбулося", – підкреслив міністр.

Степанов ініціював аудит вітчизняної медичної галузі на початку квітня, повідомило МОЗ.

Медреформа в Україні розпочалася у квітні 2018 року. На першому етапі українці обирали сімейного лікаря й підписували з ним декларацію.

Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року, але його запуск перенесли на 1 квітня 2020 року. На цьому етапі в Україні почали надавати 27 пакетів безкоштовних медичних послуг.