У ЄС схвалили перший препарат для лікування COVID-19

У ЄС дійшли висновку, що ремдесівір сприяє швидкому одужанню
Фото: ЕРА

Засіб від лихоманки Ебола ремдесівір рекомендовано застосовувати в Євросоюзі під час тяжкої форми COVID-19.

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендувало надати ремдесівіру (торговельний знак Veklury) маркетинговий дозвіл для лікування COVID-19, про це 25 червня повідомив сайт агентства.

Це перший лікарський засіб, який дозволено застосовувати в Євросоюзі під час коронавірусної інфекції дорослим та підліткам із 12 років.

Оцінку ефективності препарату проводили із 30 квітня, дозвіл було видано в рекордні строки, зазначають у EMA.

Дослідження оцінило ефективність 10-денного курсу для більше ніж 1000 госпіталізованих пацієнтів із COVID-19. Ремдесівір порівнювали із плацебо (фіктивні ліки). Основним критерієм ефективності вважали час одужання. У середньому пацієнти, які отримували ремдесівір, одужали приблизно за 11 днів, порівняно із 15 днями в пацієнтів, які отримували плацебо.

Для пацієнтів із тяжким захворюванням, які становили приблизно 90% досліджуваної групи, час до одужання становив 12 днів у групі ремдесівіру і 18 днів у групі плацебо.

Цей ефект не фіксували в пацієнтів із легкою формою хвороби: їхній час одужання становив п'ять днів як для групи ремдесівіру, так і для групи плацебо.

Агентство вважає, що співвідношення користі й ризику є позитивним для пацієнтів із пневмонією, яким потрібен додатковий кисень і котрі перебувають у тяжкому стані, окрім випадків, коли людину під'єднано до апаратів штучної вентиляції легень або екстракорпоральної мембранної оксигенації.

Препарат необхідно вводити внутрішньовенно, ідеться в рекомендаціях.

Остаточні результати дослідження ефективності ремдесівіру фахівці ЕМА розраховують одержати до грудня.

Ремдесівір розробила американська біофармацевтична компанія Gilead Sciences Inc. 2015 року. Його застосовували під час епідемії лихоманки Ебола в Африці, а також для лікування коронавірусних інфекцій SARS та MERS.

У США дозвіл на використання цього засобу під час лікування пацієнтів із COVID-19, госпіталізованих із тяжким перебігом, було видано 1 травня.

2 квітня ремдесівір внесли в український протокол лікування. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов говорив, що МОЗ закупить препарат ремдесівір для лікування COVID-19.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними станом на 25 червня, у світі інфіковано 9,5 млн осіб, померли 484 тис., видужало приблизно 4,8 млн.