У карпатській Долині нарцисів поселили вид буйволів, що зникає

У Долині нарцисів випасатимуть карпатських буйволів
Фото: ukrainer.net

У Карпатському біосферному заповіднику сподіваються, що випас карпатських буйволів дасть змогу відновити лучні екосистеми – ці тварини поїдають пагони верби, якою заростає долина.

Наприкінці квітня в Карпатському біосферному заповіднику поселили стадо карпатських буйволів. Про це повідомляють на сторінці заповідника у Facebook.

"29 квітня в Карпатському заповіднику сталася видатна подія – у знамениту Долину нарцисів після майже 100-річної відсутності повернулися не менш знамениті карпатські буйволи", – повідомили в адміністрації заповідника.

Карпатський буйвол – одомашнений вид тварин, раніше поширений у Карпатах, зараз він на межі зникнення.

"Ці тварини ще донедавна були звичайними в місцевих господарствах і вважалися універсальними тваринами. Вони давали цінне молоко, дієтичне м'ясо і широко використовувалися як потужна тяглова сила. На жаль, нині вони практично зникли разом із багатьма іншими традиційними для Закарпаття породами свійських тварин", – ідеться в повідомленні.

В адміністрації Карпатського заповідника сподіваються, що буйволи допоможуть відновити лучні системи Долини нарцисів. "Буйвол карпатський – це лучно-болотна тварина, що добре поїдає пагони верби. Заростання вербою є чи не найбільшою проблемою долини. Якщо випасати цих тварин, то можна регулювати поширення верб та інших деревно-чагарникових видів", – зазначають екологи.

"Ми очікуємо, що [карпатські буйволи] створять на заплавних луках Долини нарцисів таке середовище існування, яке не зможуть створити інші тварини або люди", – заявив завідувач ботанічної лабораторії заповідника Микола Волощук.

Тварин біосферному заповіднику надав німецький еколог Мішель Якобі, який розводить карпатських буйволів.

В інтерв'ю виданню Ukraїner 2016 року він говорив, що цей вид буйволів "дуже розумний": "У нього зовсім інша свідомість, ніж у болгарського, приміром. Карпатський буйвол – це друг. Його не можна бити. Карпатський буйвол – це український слон. Він усе пам'ятає, у нього свій характер. Буйволиця ніколи не дасть молока, якщо ви не друзі. Із нею треба спілкуватися, це не дурна корова чи коза, у неї свій характер".