У мережі з'явилася база особистих даних українців. У Мінцифри запевняють, що "зливання" сталося не через "Дію"

У Мінцифри застерегли українців від користування Telegram-ботом, оскільки громадяни самі можуть поділитися особистими даними зі зловмисниками

Фото: depositphotos.com

Telegram-бот UA Baza нібито має у своєму розпорядженні дані мільйонів українців. У Міністерстві цифрової інформації України відкинули повідомлення, що джерелом "зливання" міг стати застосунок "Дія".

У мережі з'явився Telegram-бот, який видає персональні дані українців, зокрема дані водійських посвідчень. Про це у Facebook 11 травня повідомив голова громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц.

"Мені показало не тільки паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той момент справжні!), але й дані з біометричних паспортів (включно з фото) і вишенька на торті – водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався. Навіть у "Дії" його не показує, а у хлопців у базі є", – написав він, додавши скріншот із бота UA Baza Bot.

В інформації про бот ідеться, що в ньому надано 4,5 млрд логінів і паролів. Під час запуску бота вам пропонують шукати інформацію, ввівши водночас особисті дані, такі як прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону, ідентифікаційний номер платника податків, номер паспорта тощо.

Скріншот: UA Baza BOT / Telegram

У Мінцифри заявили, що зливання даних не має стосунку до застосунка "Дія". У міністерстві підкреслили, що в застосунка немає власної бази даних і він не накопичує такої інформації, а лише відображає інформацію з реєстрів.

"В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн із яких відображаються в "Дії". У мережі з'явилася інформація про дані 26 млн посвідчень водія. Окрім цього, поряд із "даними 26 млн посвідчень", зловмисники в боті раніше поширювали інші бази, які не вперше були доступні в даркнеті. Наприклад, паролі від особистих сторінок "ВКонтакте", LinkedIn тощо", – зазначають у Мінцифри.

У міністерстві застерегли українців від спроб перевірити наявність інформації про себе в роботі, оскільки цими діями громадяни самі діляться особистою інформацією зі зловмисниками.

Віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму Telegram зазначив, що в боті використовують, зокрема, базу даних "ПриватБанку" (до націоналізації) та інші приватні бази даних. Він зазначив, що за фактом роботи бота вже почала розслідування Служба безпеки.

Мобільний застосунок "Дія" запустили 6 лютого. За допомогою цієї програми українці зможуть зберігати особисті документи в електронному вигляді і в майбутньому здобути доступ до всіх державних онлайн-сервісів. На початковому етапі в застосунку доступні водійські права та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

15 квітня Кабмін прирівняв документи в застосунку до фізичних документів, а вже 22 квітня в "Дії" з'явився доступ до цифрових паспортів.

Докладніше про те, як користуватися програмою і навіщо воно потрібно, можна прочитати в матеріалі видання "ГОРДОН".