У Міністерстві освіти пояснили, як працюватиме законопроєкт Зеленського про добровільне ЗНО

17 червня Зеленський вніс у парламент законопроєкт, який передбачає звільнення учнів від обов'язкового зовнішнього незалежного оцінювання цього року
Фото: depositphotos.com

Законопроєкт, поданий президентом України Володимиром Зеленським у парламент, не скасовує зовнішнього незалежного оцінювання, про це заявила в.о. міністра освіти України Любомира Мандзій.

Законопроєкт №3669, поданий у парламент президентом України Володимиром Зеленським, прокоментувала в.о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій під час засідання Кабміну 17 червня, пише "Українська правда".

"Законопроєкт не скасовує ЗНО. Він робить добровільною здачу державної підсумкової атестації у формі ЗНО", – пояснила Мандзій.

17 червня Зеленський вніс у парламент законопроєкт, який передбачає звільнення учнів від обов'язкового зовнішнього незалежного оцінювання цього року.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що таку пропозицію зумовлено епідеміологічною ситуацією в Україні та необхідністю надання учням права обирати в умовах пандемії вид оцінювання результатів їхнього навчання.

Нардепка від фракції "Голос" Інна Совсун заявила, що не розуміє, як добровільне складання зовнішнього незалежного оцінювання знизить ризики поширення COVID-19, і назвала законопроєкт Зеленського "трохи шизофренічним".

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні із 25 червня до 17 липня. Перед цим, 15–17 червня, мало відбутися пробне тестування, однак 12 червня Кабінет Міністрів прибрав пробне ЗНО з переліку заходів, проведення яких дозволено в період оголошеного через коронавірус карантину. Український центр оцінювання знань повідомив 13 червня, що ті, хто зареєструвався на пробне ЗНО, можуть пройти його онлайн.

15 червня в Україні стартувала сесія пробного зовнішнього оцінювання знань. Через епідемію коронавірусу тестування проводять онлайн. Сайти Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти зіткнулися з перебоями в роботі через великий наплив відвідувачів у зв'язку з проведенням пробної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

16 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що підстав для скасування ЗНО в Україні немає.