Учасникам пробного ЗНО почнуть повертати гроші з 1 липня – Міносвіти

Учасникам пробного ЗНО гроші повернуть на картки "ПриватБанку", планують, що повернення коштів триватиме до 1 грудня 2020 року
Фото: НБУ / Flickr

Гроші за пробне зовнішнє незалежне оцінювання, яке через пандемію коронавірусу провели дистанційно, повернуть учасникам. Необхідну суму уряд України виділив із фонду боротьби з COVID-19.

Учасникам зовнішнього незалежного оцінювання почнуть повертати гроші за сесію пробного тестування, яка через пандемію коронавірусу не відбулася в пунктах проведення ЗНО, 1 липня. Порядок повернення Кабінет Міністрів України ухвалив 17 червня, 52 млн 450 тис. грн виділили з фонду боротьби з COVID-19 та його наслідками, про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки України.

"Виплати коштів учасникам пробного ЗНО розпочнуться вже за два тижні і будуть здійснюватися через відділення "ПриватБанку". Учасники пробного ЗНО, які мають картку "ПриватБанку", отримають смс-повідомлення від банку про зарахування коштів. Якщо учасник не має картки, він отримає смс-повідомлення про те, що картка з компенсованими грошима чекає в найближчому відділенні банку", – зазначила в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

МОН передасть банку інформацію від регіональних центрів оцінювання якості освіти щодо усіх учасників, які зареєструвалися із 3-го до 24 січня 2020 року для проходження пробного ЗНО та сплатили його.

Передбачено, що повернення коштів триватиме до 1 грудня 2020 року.

Кожен учасник пробного ЗНО-2020 у середньому платив 145 грн за кожен навчальний предмет. Незважаючи на те, що 85% цих коштів було спрямовано на друк зошитів для тестування, уряд ухвалив рішення повернути гроші учасникам пробного тестування в повному обсязі.

15 червня в Україні стартувала сесія пробного зовнішнього оцінювання знань. Через епідемію коронавірусу тестування проводять онлайн.

У Міністерстві освіти і науки України заявили, що учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання повернуть гроші через неможливість проведення тестування в освітніх закладах.

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні із 25 червня до 17 липня. Перед цим, 15–17 червня, мало відбутися пробне тестування, однак 12 червня Кабінет Міністрів виключив пробне ЗНО з переліку заходів, проведення яких дозволено в період оголошеного через коронавірус карантину. Український центр оцінювання знань повідомив 13 червня, що ті, хто зареєструвався на пробне ЗНО, можуть пройти його онлайн.