Підстав для скасування або перенесення ЗНО немає – Шмигаль

Якщо епідеміологічна ситуація у країні зміниться, ухвалять додаткові рішення щодо ЗНО
Фото: testportal.gov.ua

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання в Україні розпочнеться 25 червня, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

В Україні не збираються скасовувати зовнішнє незалежне оцінювання, причин для перенесення основної сесії ЗНО, яка має відбутися із 25 червня до 17 липня, на серпень поки немає. Про це на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомила пресслужба уряду 16 червня.

Якщо епідеміологічна ситуація у країні зміниться, ухвалять додаткові рішення, зазначив Шмигаль.

"За інформацією Міністерства освіти і науки, зошити, у яких діти мають здавати ЗНО, уже розвезені на пункти здачі ЗНО", – сказав він.

Шмигаль назвав умови, за яких ухвалять рішення про перенесення тестування. Це більше ніж 60 активних хворих на COVID-19 на 100 тис. населення в середньому по Україні та більше ніж половина областей, у яких перевищено три показники: кількість хворих перевищує 12 на 100 тис. населення, понад 50% завантажених ліжок в опорних лікарнях і охоплення тестуванням менше ніж 12 осіб на 100 тис. населення.

"Це ті параметри, які можуть спричинити до перенесення ЗНО на інший термін. В іншому випадку із 25 червня, тобто з наступного понеділка, ми починаємо плановий процес ЗНО", – підкреслив прем'єр-міністр.

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні із 25 червня до 17 липня. Перед цим, 15–17 червня, мало відбутися пробне тестування, однак 12 червня Кабінет Міністрів прибрав пробне ЗНО з переліку заходів, проведення яких дозволено в період оголошеного через коронавірус карантину. Український центр оцінювання знань повідомив 13 червня, що ті, хто зареєструвався на пробне ЗНО, можуть пройти його онлайн.

15 червня в Україні стартувала сесія пробного зовнішнього оцінювання знань. Через епідемію коронавірусу тестування проводять онлайн. Сайти Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти зіткнулися з перебоями в роботі через великий наплив відвідувачів у зв'язку із проведенням пробної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.