У Міносвіти розповіли, як відбуватиметься ЗНО 2020 року і скільки людей візьме в ньому участь

Мандзій: Кожен крок учасника є продуманим. З правилами ознайомлені як учасники, так і інструктори
Фото: rada.gov.ua

Усі учасники основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання (а їх цього року зареєструвалося майже 380 тис.) мають дотримуватися соціальної дистанції та бути в масці, повідомила в.о. міністра освіти України Любомира Мандзій.

На основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року зареєструвалося 379 493 учасники. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла в.о. міністра освіти України Любомира Мандзій, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Отже, цього року зареєстрованих учасників більше, ніж попереднього – тоді, як повідомив уряд, було 355 тис.

Мандзій поінформувала, що зареєстровані учасники складатимуть майже 1,23 млн тестувань.

"Для всіх учасників Український центр оцінювання якості освіти підготував 82 890 аудиторій у 5188 пунктах тестування. Щоб тестування пройшло в безпечних умовах, спільно з партнерами закуплено і доставлено в області 3 млн 230 тис. 104 медичні маски, 3250 безконтактних термометрів, 11 630 комплектів для захисту медиків, 104 382 літри антисептиків і 28 100 літрів дезінфікуючих засобів для обробки поверхонь", – повідомила чиновниця.

В.о. міністра розповіла, що до проведення тестування буде залучено майже 243 тис. працівників і 11,6 тис. медиків.

Засоби індивідуального захисту вже повністю доправлено в 17 областей, у семи інших областях і Києві цей процес триває.

"Ми розробили безпечні алгоритми дій щодо проведення та довезення учасників ЗНО. В особистих кабінетах учасників розміщені відеоінструкції щодо проходження ЗНО", – сказала Мандзій.

Зокрема, за її словами, усі учасники тестування отримали інформацію про точний час, коли вони мають зайти у приміщення. До місця тестування вони можуть дістатися самостійно або організованим транспортом. На вулиці біля пунктів тестування та у коридорах у самих пунктах всі учасники тестування повинні дотримуватися соціальної дистанції. На вході учасникам вимірюватимуть температуру та аналізуватимуть їхній стан щодо ознак гострого респіраторного захворювання, усім видадуть маски.

"Кожен крок учасника є продуманим. Із правилами ознайомлені як учасники, так і інструктори. Ми будемо контролювати дотримання всіх цих правил, щоб безпечно провести зовнішнє незалежне оцінювання", – сказала Мандзій.

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні з 25 червня до 17 липня. Перед цим, 15–17 червня, мало відбутися пробне тестування, однак 12 червня Кабінет Міністрів викреслив його з переліку заходів, проведення яких дозволено в період карантину. Український центр оцінювання якості освіти повідомив, що ті, хто зареєструвався на пробне ЗНО, можуть пройти його онлайн. Пробна сесія стартувала 15 червня.

В останні тижні у ЗМІ регулярно з'являлася інформація, що ЗНО в Україні можуть повністю скасувати, але влада її спростувала. 16 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що підстав для скасування ЗНО в Україні немає.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що зовнішнє незалежне оцінювання скасують цього року, якщо "буде стійке зростання поширення коронавірусної інфекції". Поки що показники дають змогу провести ЗНО. Остаточне рішення, за словами Ляшка, буде ухвалено 22 червня.

18 червня парламент звільнив випускників шкіл 2019/2020 навчального року від обов'язкової державної підсумкової атестації, зокрема у формі ЗНО. Член комітету Верховної Ради з питань науки, освіти та інновацій, народний депутат від "Слуги народу" Роман Грищук пояснив, що випускникам шкіл, які не вступатимуть до вишів 2020 року, просто видадуть атестати про середню освіту. У такий спосіб влада хоче скоротити кількість учасників ЗНО.