У Росії в контрабанді та шпигунстві обвинувачують українця, який вирушив у Нижній Новгород по ліки для сина

Кіяшко неодноразово їздив у Нижній Новгород
Фото: zona.media

За версією ФСБ, українець Ігор Кіяшко мав намір контрабандою вивезти із РФ деталі до двигунів винищувачів МіГ, а також купити документацію на радіолокаційну апаратуру, яку використовують в зенітно-ракетних комплексах С-400.

У Росії у квітні заарештували за обвинуваченням у контрабанді та шпигунстві українського адвоката Ігоря Кіяшка, мешканця міста Лубни Полтавської області. Про це повідомляє "Медиазона".

Марина Кіяшко розповіла, що її 42-річний чоловік, відставний майор внутрішніх справ, поїхав у Нижній Новгород по ліки для трирічного сина – стафілококовий бактеріофаг, велике виробництво якого розташоване у Нижньому Новгороді. По препарати Кіяшко їздив і раніше.

Українця спочатку підозрювали в підготовці до контрабанди матеріалів і обладнання, які можуть бути використані для створення зброї масового ураження (ч. 1 ст. 30, ч. 1 ст. 226.1 КК РФ). Згодом йому інкримінували також шпигунство (ст. 276).

За версією ФСБ, Кіяшко мав намір контрабандою вивезти в Україну робочі лопатки для виробництва турбореактивних двигунів РД-33, а також придбати копії технічної документації на багатофункціональну радіолокаційну станцію (МРЛС) 92Н6А, яку використовують на зенітно-ракетних комплексах С-400.

Нібито цю інформацію, яка у РФ є держтаємницею, заарештований намагався добути за завданням Служби безпеки України.

У Нижньому Новгороді розташований завод "Сокіл", що випускає винищувачі сімейства МіГ-29, на яких встановлені двигуни РД-33, і машинобудівний завод, який виробляє системи С-400 і З-500, зазначає "Медиазона". 

За словами адвоката українця, Євгенія Губіна, Кіяшко категорично відкидає обвинувачення у шпигунстві і стверджує, що секретні документи йому підкинули під час затримання 10 квітня. Свідчення він підписав, побоюючись за здоров'я, коли після затримання йому одягнули на голову мішок і певний час не знімали.

Водночас обвинувачення у підготовці контрабанди українець не заперечує. Нібито на нього вийшли "якісь люди", які запропонували підзаробити на перевезенні лопаток.

Кіяшку загрожує до 20 років позбавлення волі.