Україна вперше увійшла в топсотню за індексом свободи преси

Україна вперше увійшла в топсотню країн за рівнем свободи преси
Фото: depositphotos.com

В індексі свободи преси, який щорічно публікує організація "Репортери без кордонів", Україна посідає 96-те місце. До цього найкращою позицією України було 101-ше місце 2018 року.

Україна вперше увійшла в топсотню за індексом свободи преси, який щорічно складає міжнародна організація "Репортери без кордонів".

Україна піднялася на шість позицій проти минулого року і посідає 96-те місце серед 180 країн. До цього найкращою позицією України в рейтингу було 101-ше місце 2018 року. Минулого року Україна посідала 102-гу позицію.

Найбільшими загрозами свободі преси в Україні, вважають "Репортери без кордонів", залишаються недофінансування суспільного мовника, "жорстка влада олігархів у ЗМІ", безкарність за злочини проти журналістів. Організація також указала, що свободі ЗМІ загрожував законопроєкт про боротьбу з дезінформацією, запропонований колишнім міністром культури України Володимиром Бородянським (згодом його відкликали).

Крім того, указано в анотації, негативно впливає на свободу слова інформаційна війна з Росією, зокрема заборона російських соцмереж і сайтів на території України.

Індекс "Репортерів без кордонів" очолює Норвегія, у першу п'ятірку також входять Фінляндія, Данія, Швеція та Нідерланди. Найгірша ситуація зі свободою преси в Північній Кореї, Туркменістані та Еритреї.

Найвище місце серед сусідніх з Україною країн посідає Словаччина (33-тє). Польща наразі на 62 позиції, Молдова – на 91-й, Росія посідає 142-ге місце, Білорусь – 153-тє.