Українська православна церква Київського патріархату продовжує існувати – Філарет

Філарет: УПЦ залишається зареєстрованою в органах державної влади як юридична особа. Тому ми продовжуємо існувати
Фото: ЕРА

Усе майно, яке належало Українській православній церкві Київського патріархату, залишається в її власності, а Православна церква України почала рейдерське захоплення храмів УПЦ КП, заявив почесний патріарх ПЦУ Філарет.

Українська православна церква Київського патріархату і далі функціонує, заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет на брифінгу в Києві 25 червня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Київський патріархат продовжує існувати як УПЦ КП незалежно ні від Константинополя, ні від Москви. Усе майно, яке належало Київському патріархату, залишається майном цієї церкви. УПЦ залишається зареєстрованою в органах державної влади як юридична особа. Тому ми продовжуємо існувати", – сказав він.

На думку Філарета, "так звана ПЦУ" почала рейдерську атаку й захоплює храми УПЦ КП.

"Захопили вже Феодосіївський чоловічий ставропігійний монастир, Успенську церкву в Києві, планується захоплення Володимирського собору. Думаю, що цими об'єктами не обмежаться, будуть захоплювати храми Київського патріархату. Тому ми звертаємося до державних органів влади, щоб вони захистили права і свободи віруючих КП", – заявив Філарет.

Він зазначив, що УПЦ буде звертатися в Європейський союз, якщо церкву "не захистять в Україні".

У травні між почесним патріархом ПЦУ Філаретом і предстоятелем церкви митрополитом Епіфанієм виник конфлікт. Філарет заявив, що Київський патріархат не ліквідовано, і припустив відділення УПЦ КП від ПЦУ.

За словами Філарета, перед об'єднавчим собором було досягнуто домовленостей, що патріарх керує церковною діяльністю всередині країни, а предстоятель відповідає за зовнішнє представництво ПЦУ. Цих домовленостей предстоятель ПЦУ не дотримується, зазначив Філарет.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити, оскільки це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію й "усіх здобутків церковної незалежності". Він запевнив, що у ПЦУ немає розколу.

24 травня в Києві відбувся синод ПЦУ. За його підсумками Епіфаній зазначив, що архієреям не вдалося переконати Філарета в тому, що УПЦ КП "юридично і фактично вже немає". Філарет після синоду припустив, що на Епіфанія впливають "антиукраїнські і московські сили".

29 травня стало відомо, що Епіфаній видав указ, згідно з яким документи УПЦ КП, видані після 30 січня 2019 року, визнають недійсними.

Філарет заявив, що хоче зберегти УПЦ КП, тому що томос "ввів усіх в оману". У зв'язку із цим він анонсував проведення собору 20 червня.

20 червня відбувся помісний собор УПЦ КП, на якому ухвалили постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати томос. За даними "Української правди", збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на об'єднавчому соборі влився у ПЦУ.

24 червня Синод ПЦУ ухвалив низку заходів щодо Філарета – його позбавили права керувати єпархією, але залишили у складі єпископату.