Український режисер заявив, що автори серіалу "Чорнобиль" без дозволу використали його відео

Прем'єра серіалу відбулася на каналі HBO 6 травня 2019 року
Скріншот: HBO / YouTube

Український режисер Андрій Приймаченко повідомив, що в першій частині мінісеріалу "Чорнобиль" телеканала HBO є створене ним відео – епізод із візуалізацією телефонної розмови диспетчера Центрального пункту пожежного зв'язку з диспетчерами Воєнізованої пожежної частини, що відбувся після аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Творці мінісеріалу "Чорнобиль" без дозволу використали відео українського режисера Андрія Приймаченка. Про це повідомив сам режисер у Facebook 8 червня.

"[Телеканал] HBO використав моє відео в серіалі "Чорнобиль". Дуже радий бути маленькою частиною цього проєкту (хоча мого дозволу і не питали)! Роками я цікавився та, як міг, популяризував тему катастрофи на ЧАЕС, і ось – несподіваний поворот", – написав він.

Ідеться про епізод із візуалізацією телефонної розмови диспетчера Центрального пункту пожежного зв'язку з диспетчерами Воєнізованої пожежної частини в першій серії.

У коментарі виданню "theБабель" Приймаченко повідомив, що творці серіалу з ним не зв'язувалися, але він написав у Twitter звернення до автора сценарію та виконавчого продюсера серіалу Крейга Мейзіна.

"Шановний Крейг Мейзін, дякую за чудове шоу! Я помітив, що ви використали відео, яке я створив, у першому епізоді. Ніхто не зв'язувався зі мною для одержання дозволу, тому я думаю, що було б дуже добре, якби ми поговорили", – заявив він.

У твіті Приймаченко залишив свою адресу електронної пошти та посилання на відео, використане в серіалі. Цей ролик завантажено на YouTube-канал "Студія Peredova" у 2013 році. В описі зазначено, що відео створив Андрій Приймаченко.

Відео: Студія Peredova / YouTube

Фільм ґрунтується на події 1986 року, коли стався вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Ролі виконали Стеллан Скарсгард, Емілі Вотсон, Джаред Гарріс, Джессі Баклі. Режисер – швед Йоган Ренк. Знімали фільм на Ігналінській АЕС у Литві, зйомки відбувалися й в Україні.

Прем'єра серіалу відбулася на HBO 6 травня 2019 року. У картині всього п'ять епізодів.

"Чорнобиль" очолив рейтинг найпопулярніших серіалів в історії, які дістали найвищу оцінку глядачів за даними International Movie Data Base.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, прийнятою в 1988 році, аварія на ЧАЕС – одна з двох, яку оцінили максимальним, сьомим, рівнем небезпеки. Порівнянна з нею за масштабами тільки катастрофа на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року.