Українців хочуть зобов'язати продавати нерухомість тільки через рієлторів

Документ став несподіванкою для учасників ринку, із ними законопроєкту не обговорювали
Фото: depositphotos.com

Законопроєкт "Про рієлторську діяльність в Україні" став несподіванкою для учасників ринку. Після набуття чинності законом власник нерухомості не зможе укласти угоду про відчуження свого майна без звернення до рієлтора, про це повідомив адвокат Юрій Брикайло.

Парламентарії планують відрегулювати ринок рієлторських послуг, законопроєкт №3618 "Про рієлторську діяльність в Україні" було зареєстровано у Верховній Раді 9 червня.

"На сьогоднішній день в Україні надання рієлторських послуг забезпечується в 90% усіх договорів купівлі-продажу, оренди об'єктів нерухомості. Незважаючи на такий високий відсоток споживання рієлторських послуг, чинне законодавство не містить спеціальних норм щодо регулювання даної сфери, що має наслідком тінізацію не лише сфери послуг, а й операцій із нерухомістю", – зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту.

Документ став несподіванкою для учасників ринку, із ними законопроєкту не обговорювали, повідомив UBR 23 червня.

"Асоціація бачить у положеннях запропонованого законопроєкту обмеження прав громадян України на розпорядження своєю власністю, які гарантовано Конституцією України. Також запропоновані норми містять корупційні чинники та ризики, які порушують антимонопольне законодавство й у більшості своїй порушують права та інтереси суб'єктів ринку надання рієлторських послуг", – заявили в Асоціації фахівців із нерухомості (рієлторів) України.

Законопроєкт пропонує ввести ліцензування для брокерів із нерухомості. Для цього потрібно буде пройти кваліфікаційний іспит. Фахівців має бути відповідно оформлено та внесено до Єдиного реєстру фізичних осіб, юридичних осіб та професійних об'єднань у сфері рієлторської діяльності, зазначає сайт.

Також пропонують створити реєстр, який буде містити дані про фахівців і об'єкти нерухомості.

Для тих, хто буде працювати без рієлторських свідоцтв, законодавці пропонують ввести штрафи від 8,5 тис. до 17 тис. грн, із конфіскацією отриманого прибутку. За повторне порушення – від 17 тис. до 34 тис. грн.

Також законопроєкт передбачає створення Національної федерації фахівців у сфері рієлторської діяльності. До неї українці зможуть скаржитися на брокерів, якщо вважатимуть, що права клієнта порушили.

"Після набуття чинності законом власник квартири, земельної ділянки або будинку не зможе укласти угоду про відчуження свого майна або передання його в оренду без звернення до рієлтора", – зазначив адвокат Юрій Брикайло.