В Мукачеві вулиці Бандери та Шухевича перейменували на честь Гузара та Шептицького

У Мукачеві з'являться вулиці Гузара та Шептицького
Фото: mukachevo-rada.gov.ua

Вулиці в Мукачеві Закарпатської області, які носили імена головнокомандувача УПА Романа Шухевича та лідера ОУН Степана Бандери, тепер будуть називатися на честь колишніх предстоятелів Української греко-католицької церкви Любомира Гузара й Андрея Шептицького. Таке рішення міськрада Мукачева ухвалила 6 липня.

У Мукачеві Закарпатської області вулиці, названі на честь головнокомандувача Української повстанської армії (УПА) Романа Шухевича та лідера Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандери, перейменували на честь колишніх предстоятелів Української греко-католицької церкви Любомира Гузара й Андрея Шептицького, повідомляють на сайті Мукачівської міськради.

Таке рішення ухвалили 6 липня на її черговій сесії.

Зазначають, що з проханням назвати одну з вулиць міста на честь Гузара звернувся священик Успенського собору УГКЦ, декан Мукачева Йосип Ловска, а на честь Шептицького – голова організації "Союз Чорнобиль України" Олексій Товчко. Депутати вирішили перейменувати для цього вулиці Бандери та Шухевича.

31 березня закарпатський губернатор Геннадій Москаль повідомив на своєму сайті, що в межах декомунізації в Мукачеві офіційно з'явилися вулиці імені Бандери та Шухевича. Він заявив, що відповідне розпорядження зробив ще у квітні, але мерія його "таємно заблокувала".

"Підставою для цього став лист Мукачівської міськради до закарпатської філії "Національних інформаційних систем" від 12 травня 2016 року, у якому йдеться, що перейменування вулиць Бандери та Шухевича "викликало велике суспільне обурення жителів міста, що призвело до численних звернень до виконавчого комітету Мукачівської міської ради". Відповідально заявляю, що це повна вигадка, жодного "великого громадського обурення" в Мукачеві не було, оскільки воно неминуче стало б відомим широкій публіці", – зазначив Москаль.

30 червня він повідомив, що до 110-ї річниці з дня народження Шухевича у Мукачеві відкрили вулицю з його ім'ям.

Шухевич – український політичний і державний діяч, головнокомандувач Української повстанської армії. Він народився 30 червня 1907 року, був убитий 5 березня 1950 року органами держбезпеки СРСР.

Бандера – український політичний діяч, ідеолог українського націоналізму. У лютому 1940 року він став керівником фракції ОУН(б), у 1947 році очолив Провід ОУН. У 1959 році був убитий агентом КДБ.