У порту біля Одеси у вантажівці помирає приблизно 300 овець

Активістам дозволили разовий пропуск, щоб нагодувати і напоїти отару
Фото: dumskaya.net

Вантажівку з вівцями відправили з України до Туреччини, потім через невідомі причини їх доправили назад. Власниця тварин Олена Севінч стверджує, що вона не може забрати їх через провину митниці. Прес-секретар Одеської митниці Олена Гусєва заявила, що це Севинч ігнорує ситуацію.

У морському порту Чорноморська Одеської області два тижні стоїть трирівнева фура із 300 вівцями. Про це "Думской" розповіла директор компанії "Украніксар" Олена Севінч, якій належать тварини.

"Машина з вівцями, приблизно 300 голів племінних тварин, прибула 12 жовтня, у Туреччині від них через незрозумілі причини відмовилися, а тут місцеві санепідслужби заявили, що Туреччина небезпечна з погляду захворювань і пропустити вантаж вони не можуть. Написали запит у Київ, там відповіли – везіть назад до Туреччини. Написали знову до Києва, тепер чекаємо відповіді на запит про утилізацію абсолютно здорових тварин, які вмирають від голоду та зневоднення. Я живу в цій машині, перебуваю на території порту нелегально, мені навіть не видали перепустки. Тварини живуть на трупах інших овець, навколо стоїть нестерпний сморід", – розповіла вона.

Севінч наголосила, що вона не може вивезти овець на територію своєї фірми.

Прес-секретар Одеської митниці Олена Гусєва заявила "Українській правді", що "тварини стали заручниками ситуації".

"11 жовтня від одеської служби ветконтролю митники отримали лист. Там було вказано, що, за їхньою інформацією, із Туреччини на поромі слідує живий вантаж і вони просять не допустити його на митну територію України (оскільки вантаж побував на території Туреччини, де реєструються особливо небезпечні хвороби тварин), а рекомендують власнику повернути тварин до Туреччини", – сказала вона.

Гусєва повідомила, що на митниці розповіли власниці, як можна врегулювати ситуацію.

"Є два виходи із цієї ситуації: перший – повернути товар у Туреччину, як пропонувала в акті ветслужба, другий – заявити його "в режимі знищення" знову ж таки на підставі рішення ветслужби", – пояснила вона.

Представник митниці додала, що законно вбити тварин можна тільки на території полігону у Вінниці. Процедуру має оплатити їхня власниця.

Гусєва стверджує, що після того, як Севінч дізналася цю інформацію, вона стала повністю ігнорувати представників митниці.

Вона додала, що митниця планує звернутися в поліцію, щоб притягнути власницю овець до відповідальності.

Місцева зоозахисниця Олена Соколова повідомила "Громадському", що активістам дозволили разовий пропуск, аби нагодувати і напоїти отару.

Вона сказала, що 24 жовтня відбулося засідання Чорноморської міськради, де було ухвалено рішення перевести овець за огорожу, щоб нагодувати і напоїти їх. А також утилізувати загиблих, але в регіоні немає місця, де це можна було б зробити.

Також у міськраді сказали, що чекають на листи з Туреччини про те, що "вівці не інфіковані й не ходили там по землі".