У СБУ повідомили, що у 2018 році відбили понад 50 кібератак, деякі з яких були небезпечніші за вірус Petya

У 2018 році в Україні підозри за фактами хакерських атак висунули 15 зловмисникам
Фото: pixabay.com

Наприкінці 2017 року більшість кібератак на українські відомства і підприємства було здійснено з російських IP-адрес. Зараз же переважають IP-адреси країн Європейського союзу, зазначив заступник голови Служби безпеки України Олег Фролов.

Служба безпеки України в 2018 році виявила 181 інтернет-ресурс, що використовувався російськими спецслужбами для дестабілізації соціально-політичної ситуації. Про це 4 липня під час засідання комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони заявив заступник голови СБУ Олег Фролов, повідомив "Укрінформ".

"Цього року наші фахівці відбили понад 50 кібератак різного ступеня потужності, наслідки деяких із яких могли бути набагато гіршими, ніж від вірусу Petya", – зазначив він.

За словами Фролова, наприкінці минулого року СБУ фіксувала, що більшість атак було здійснено з російських IP-адрес. Зараз же переважають IP-адреси країн Європейського союзу.

Заступник голови СБУ додав, що у 2017 році зареєстровано 43 кримінальні провадження та ухвалено 36 обвинувальних вироків щодо кіберзлочинів.

"У поточному році вже зареєстровано 24 кримінальні провадження, і вже є 15 осіб, яким оголошено про підозру", – уточнив він.

У червні 2017 року в Україні за допомогою вірусу Petya (інші різновиди – NotPetya, Petya.D, ExPetr) хакери паралізували роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях, поштових службах, державних установах.

За словами заступника глави Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа, було виведено з ладу до 10% приватних, урядових і корпоративних комп'ютерів.

У січні 2018 року видання The Washington Post із посиланням на таємний звіт ЦРУ повідомило, що за кібератакою "цілком імовірно" стояло російське Головне розвідувальне управління.

У лютому влада США, Великобританії та Австралії офіційно обвинуватила Росію в організації хакерського нападу на Україну. За їхніми даними, "найбільш руйнівна і дорога кібератака в історії" завдала мільярдних збитків у багатьох країнах світу.

26 червня керівник департаменту кіберполіції Національної поліції Сергій Демедюк припускав, що російські хакери можуть здійснити скоординовану атаку проти України 28 червня, у День Конституції, або 24 серпня, у День Незалежності країни.