В Україні не зафіксовано випадків зараження китайським коронавірусом – Скалецька

Ляшко і Скалецька поінформували Зеленського про ситуацію з 2019-nCoV у Україні
Фото: president.gov.ua

У пацієнтів з України з підозрою на коронавірус виявили "звичайний грип", повідомила міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька президенту Володимирові Зеленському. Її заступник Віктор Ляшко розповів, що українські лікарі готові лікувати новий коронавірус.

Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька та її заступник Віктор Ляшко повідомили президента України Володимира Зеленського про ситуацію з поширенням коронавірусу 2019-nCoV із Китаю та заходи, яких вживає МОЗ, інформує пресслужба глави держави.

Зокрема, Скалецька сказала, що поки в Україні не зафіксовано випадків зараження 2019-nCoV. У пацієнтів із підозрою на інфікування коронавірусом був "звичайний грип", повідомила вона.

Ляшко запевнив, що українські лікарі готові лікувати пацієнтів із новим вірусом.

"Ті технології, які допомогли вилікувати людей у Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. За допомогою таких же технологій вони лікують грипоподібні захворювання", – сказав він.

Скалецька додала, що МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень та лікарів, а також служб, відповідальних за перетин кордону.

"Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність у лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна", – сказала вона.

Також Ляшко розповів, що через наявність інкубаційного періоду захворювання сімейних лікарів проінструктували, як вести моніторинг і вчасно реагувати на захворювання.

Зеленський заявив про потребу більше інформувати суспільство і запропонував укомплектувати в аеропорту "Бориспіль" медичний штаб або тимчасову службу.

Уперше новий тип вірусу, що спричиняє атипову пневмонію, підтвердили 31 грудня 2019 року в Ухані (Китай), населення якого становить понад 11 млн осіб. Початкові симптоми захворювання – підвищена температура і кашель. Багато інфікованих повідомляли, що відвідували рибний ринок Хуанань або працювали там. 21 січня Національна комісія охорони здоров'я Китаю підтвердила передавання коронавірусу 2019-nCoV від людини до людиниСтаном на ранок 26 січня кількість загиблих від вірусу в Китаї становила 56 осіб, усього зареєстровано 1975 підтверджених випадків пневмонії, спричиненої коронавірусом. 324 людини у критичному стані, водночас 49 осіб одужали.

23 січня у Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили, що поки не будуть оголошувати надзвичайну ситуацію у сфері громадської охорони здоров'я, що має міжнародне значення. 24 січня ВООЗ оновила рекомендації щодо коронавірусу.