Від початку 2018 року в Україну завезли понад півмільйона "євроблях" – Южаніна

Южаніна сказала, що "потрібно якомога швидше ухвалити закони про "євробляхи" у другому читанні"
Фото: pixabay.com (архів)

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що рішення Верховного Суду України щодо автомобілів на єврономерах може "погіршити становище українців".

Від початку 2018 року в Україну завезли понад півмільйона автомобілів на єврономерах. Про це 23 жовтня в ефірі телеканала "Прямий" повідомила народний депутат від Блоку Петра Порошенка, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"За ті кілька місяців, за неповний 2018 рік, завезено більше ніж півмільйона автомобілів", – сказала вона.

Южаніна підкреслила, що "Верховний Суд не визнавав законним використання українцями авто на європейській реєстрації".

"У постанові Верховного Суду йдеться про інші речі. Суд акцентував увагу, що до порушення термінів "транзиту" не застосовують ч. 2 ст. 469 Митного кодексу. І про це треба говорити, щоб громадяни знали, що саме вони порушують при ввезенні таких авто в режимі "транзиту чи тимчасового ввезення і яка відповідальність настає за порушення законодавства. Тому дана постанова Верховного Суду містить гірші положення для громадян України, ніж ви собі уявляєте", – заявила вона.

Южаніна додала, що "потрібно якомога швидше ухвалити закони про "євробляхи" у другому читанні".

За інформацією Державної фіскальної служби, станом на 26 квітня 2018 року в Україні було 469,2 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією, писало видання Autonews.ua, найбільше машин потрапляє в країну з Польщі.

Протягом перших шести місяців 2018 року, за даними ДФС, в Україну ввезли 146,8 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією в режимі "транзит", 57,9 тис. із них були в країні з порушенням терміну перебування.

Власники "євроблях" стверджують, що акцизні збори в Україні такі великі, що перевищують усі інші податки під час розмитнення європейських машин.

13 липня 2018 року Верховна Рада взяла за основу два законопроекти – №8487 і №8488 – про врегулювання розмитнення автомобілів. Южаніна заявляла, що ці законопроекти у другому читанні парламент розгляне в листопаді.