Усіх переможців конкурсів на посади в Держбюро розслідувань України перевірять на детекторі брехні

На 700 посад у ДБР претендує 5 тис. кандидатів
Скріншот: 112 Україна / YouTube

Кабінет Міністрів України вніс зміни до законодавства, якими затвердив використання детектора брехні після проведення співбесід, зазначив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

Переможців конкурсів на посади в Державному бюро розслідувань України перевірятимуть за допомогою поліграфа. Про це 3 липня заявив директор ДБР Роман Труба, повідомила прес-служба відомства.

Він зауважив, що Кабінет Міністрів вніс зміни до законодавства, якими затвердив використання детектора брехні вже після проведення співбесід. Труба назвав це логічним рішенням.

"Неправильно змушувати людину проходити поліграф, якщо невідомо, чи вона стане працівником ДБР. Таких "потенційних" працівників – декілька тисяч", – пояснив він.

Водночас Труба уточнив, що конкурс на 219 посад центрального апарату бюро проходитиме за старим порядком, тобто поліграф до вирішальної співбесіди пройдуть усі кандидати.

Він також звернув увагу, що ДБР – єдине відомство, де, до того як обійняти посаду, а також не рідше ніж один раз на рік, співробітники проходять поліграф.

"Такої вимоги немає в жодному державному органі, у тому числі і в нових антикорупційних органах", – підкреслив Труба.

Закон про Держбюро розслідувань Верховна Рада ухвалила 2 листопада 2015 року, він є частиною так званого пакета безвізових законів. Президент підписав його в січні 2016 року, а 1 березня документ набув чинності.

У листопаді 2017 року було обрано керівництво ДБР.

У квітні 2018 року відкрили конкурс на 700 посад у відомстві. Свої кандидатури подало 5 тис. осіб.

ДБР планує почати роботу у вересні 2018 року.

Тільки слідчі Держбюро мають право займатися розслідуванням злочинів, які скоїли екс-президенти, вищі державні чиновники, члени Центральної виборчої комісії, депутати Верховної Ради, керівництво Генеральної прокуратури України, голови Національного банку, судді, правоохоронці, чиновники антикорупційних органів.