Через коронавірус українські полярники не змогли дістатися до Антарктиди

Учасники експедиції готувалися замінити своїх колег, які працюють на станції "Академік Вернадський" приблизно рік
Фото: mon.gov.ua

Учасники 25-ї експедиції на українську антарктичну станцію вимушено повернулися до Києва через карантинні заходи в Південній Америці.

Через пандемію COVID-19 команда 25-ї української антарктичної експедиції (УАЕ), яка вирушила на станцію "Академік Вернадський", не змогла дістатися до Антарктиди і 20 березня змушена була повернутися в Київ. Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки України.

"16 березня команда 25-ї УАЕ оперативно вирушила в Антарктиду, намагаючись подолати довгий шлях раніше, ніж карантинні обмеження зробили би це неможливим. Однак карантин у Чилі та майже всіх країнах Південної Америки змусив скоригувати плани", – розповів глава Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Учасники експедиції після повернення пройшли температурний скринінг і добровільно поїхали на тимчасову обсервацію; наступного тижня буде проведено лабораторний тест на наявність коронавірусу.

МОН і Національний антарктичний науковий центр у тісній співпраці з МЗС та постійним представництвом України в Чилі шукають шляхи, щоб доправити полярників на станцію, де вони мають замінити своїх колег, які працюють в Антарктиді вже приблизно рік.

До складу 25-ї УАЕ входять 10 чоловіків і дві жінки.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними Університету Джона Гопкінса, який відстежує поширення коронавірусу, станом на день 21 березня у світі зареєстровано 277 449 випадків зараження коронавірусною інфекцією. Летальних випадків – 11 561.