Заперечення і спотворення Голокосту. Нацрада перевірить NewsOne через висловлювання гостей про євреїв у Другій світовій

Нацрада перевірить, чи не допустив NewsOne закликів до релігійної ворожнечі та ненависті
Фото: NEWSONE TV / Facebook

8 травня в ефірі телеканала NewsOne вийшла передача, у якій гості студії – підприємець Андрій Пальчевський та політолог Вадим Карасьов – заявили про присутність великої кількості євреїв у німецькій армії та існування єврейських дивізій СС. У Нацраді з питань теле- і радіомовлення розцінили ці заяви як розпалювання ворожнечі стосовно єврейського народу.

Національна рада з питань теле- і радіомовлення 21 травня ухвалила рішення призначити позапланову перевірку телеканала NewsOne через заяви одного з гостей про євреїв у військах нацистського Третього рейху й існування єврейських дивізій СС. Про це йдеться на сайті Нацради.

Як зазначає Нацрада, 8 травня на телеканалі транслювали програму "Протистояння", гостями якої були підприємець Андрій Пальчевський та політолог Вадим Карасьов.

Пальчевський в ефірі каналу заявив таке: "Я маю сказати, що в каральних акціях проти братніх народів брали участь не лише українці. Брали участь і росіяни, звісно, у складі власівської армії і в німецьких частинах. На сталінградському фронті, якщо хтось пам'ятає, 70 тис. росіян воювали проти росіян... Те саме було із представниками інших етносів, національностей, називайте як хочете. У німецькій армії було 180 тис. євреїв. Я не обмовився. Ви можете собі уявити? Але єврейський народ якось із цим живе".

Також Нацрада наводить цитату Карасьова щодо євреїв у німецьких дивізіях.

"Я можу сказати, так, були єврейські дивізії СС, були євреї", – заявив він в ефірі.

Нацрада вважає, що висловлювання щодо служби значної кількості євреїв у військах нацистського Третього рейху й існування єврейських дивізій СС мають ознаки заперечення і спотворення Голокосту, а також розпалювання ворожнечі стосовно єврейського народу.

"Під час позапланової виїзної перевірки Національна рада перевірить дотримання ліцензіатом зазначених вище законодавчих норм, якими не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв'язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті", – ідеться в повідомленні.