Зеленський підписав антикризовий закон про підтримку бізнесу під час карантину

Підписаний Зеленським закон спрощує адмінпроцедури виробництва та закупівель спирту для дезінфекторів

Фото: Володимир Зеленський / Facebook

Закон, підписаний президентом України Володимиром Зеленським, передбачає доплату в розмірі до 300% від заробітної плати медикам та іншим працівникам, задіяним у лікуванні хворих на COVID-19.

Президент України Володимир Зеленський 1 квітня підписав закон №540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", ідеться на сайті Офісу президента.

Закон, зокрема, передбачає доплату в розмірі до 300% від заробітної плати медикам та іншим працівникам, задіяним у лікуванні хворих на COVID-19, а працівникам соціального захисту населення, що надають послуги громадянам, які перебувають удома, – до 100% заробітної плати.

Окрім того, уряд одержує право на період карантину встановлювати граничні ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари. Закон також передбачає, що операції зі ввезення в Україну ліків, медичних виробів та обладнання для протидії COVID-19 і їх постачання звільняють від сплати ПДВ.

Закон дасть змогу також розв'язати питання із забезпеченням антисептиками – установлено нульовий акциз і спрощено адмінпроцедури виробництва та закупівель спирту для дезінфекторів.

Документом передбачено виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств, для яких буде збережено робочі місця під час карантину. Окрім того, спрощують оформлення дистанційної роботи – працівники мають право розподіляти робочий час на свій розсуд, а виконання дистанційної роботи не призводить до яких-небудь обмежень трудових прав або зменшення зарплати.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт на позачерговому засіданні 30 березня.

Мери деяких міст напередодні голосування виступили проти ухвалення законопроєкту №3275. Звернення підписали мери 23 міст, зокрема мер Києва Віталій Кличко, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Львова Андрій Садовий, мер Дніпра Борис Філатов та інші.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 1 квітня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 911 тис., із них понад 191 тис. одужало, а 45 497 осіб померли.

В Україні станом на вечір 1 квітня налічують 794 випадки захворювання на коронавірусну інфекцію COVID-19. Серед них – 20 летальних випадків, а 13 осіб уже одужали.