Зеленський запропонував Раді звільнити школярів від обов'язкового ЗНО цього року

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні із 25 червня до 17 липня
Фото: depositphotos.com

У пояснювальній записці до законопроєкту, запропонованого президентом Володимиром Зеленським, зазначають, що необхідно надати учням право обирати за умов пандемії вид оцінювання результатів їхнього навчання.

Президент України Володимир Зеленський подав до парламенту законопроєкт №3669, який передбачає звільнення учнів від обов'язкового зовнішнього незалежного оцінювання цього року.

У проєкті зазначають, що учні матимуть змогу пройти державну підсумкову атестацію, зокрема й ЗНО, за власним бажанням.

У пояснювальній записці до документа написано, що така пропозиція обумовлена епідемічною ситуацією в Україні і необхідністю надання учням права обирати за умов пандемії вид оцінювання результатів їхнього навчання.

Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано в Україні із 25 червня до 17 липня. Раніше, 15–17 червня, мали провести пробне тестування, однак 12 червня Кабінет Міністрів виключив пробне ЗНО з переліку заходів, проведення яких дозволено в період оголошеного через коронавірус карантину. Український центр оцінювання знань повідомив 13 червня, що ті, хто зареєструвався на пробне ЗНО, можуть пройти його онлайн.

15 червня в Україні стартувала сесія пробного зовнішнього оцінювання знань. Через епідемію коронавірусу тестування проводять онлайн. Сайти Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти зіткнулися з перебоями в роботі через великий наплив відвідувачів у зв'язку із проведенням пробної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

16 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що підстав для скасування ЗНО в Україні немає.