"Зупинити медреформу на крові". Мітингувальники на чолі з Волинцем передали вимоги до парламенту

Михайло Волинець: Поки наші законні вимоги не будуть виконані, ми будемо пікетувати Міністерство охорони здоров'я
Фото: ukranews.com

Влада повинна зупинити закриття лікарень та скорочення лікарів, а також повернути безкоштовну медицину відповідно до Конституції, заявив голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець на брифінгу у Верховній Раді, передаючи депутатам "Маніфест протесту".

Протестувальники проти реформи охорони здоров'я МОЗ під Верховною Радою передали свої вимоги парламентаріям, повідомляє агентство "Українські новини".

Понад 3,5 тис. учасників мітингу вимагають не порушувати Конституції і повернути безкоштовну медицину, не допустити закриття медзакладів і скорочення лікарів.

"Ми вимагаємо від ідеологів недореформ зупинити закриття лікарень, припинити експеримент зі створення госпітальних округів, запровадити мораторій на скорочення робочих місць та припинити знущання над медиками. Українці мають право на безоплатну медичну допомогу, а лікарі – на гідні умови праці", – заявив голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець на брифінгу у Верховній Раді.

Він передав народним депутатам "Маніфест протесту" і заявив, що мітингувальники вимагають не ставити на голосування проект медичної реформи, а також збільшити фінансування медицини.

"Парламент має терміново внести зміни до держбюджету на 2017 рік, передбачивши кошти на створення гідних умов праці медичних працівників та посилення їхнього соціального захисту, – сказав він. – Допоки наші законні вимоги не будуть виконані, ми будемо пікетувати Міністерство охорони здоров'я", – резюмував Волинець і додав, що від імені українських медичних працівників вимагає відсторонити Уляну Супрун від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я.

Акція протесту почалася вранці 13 липня під гаслом "Зупинити медреформу на крові!". На мітинг під Міністерство охорони здоров'я України вийшли представники профспілок, медики та громадські активісти з усіх регіонів України, загалом понад 3,5 тис. осіб.

"Медичну реформу в нинішньому вигляді слід зупинити. Супрун повинна піти у відставку. Медична галузь на сьогодні трохи виконує покладені на неї функції. Але так звана реформа Уляни Супрун і її поплічників штовхає вітчизняну медицину до катастрофи", – заявив організатор акції, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

Протестувальники залили червоною фарбою будівлю МОЗ і утворили коридор, яким пройшла людина в костюмі смерті з косою, що зображає в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун. Слідом за нею пройшли люди в білих халатах, після чого доріжку теж залили червоною фарбою.