22% респондентів в Україні втратили члена сім'ї на війні – соцопитування

Українці розповіли про свої втрати внаслідок війни
Фото: EPA

43% українців вважають, що війна триватиме ще щонайменше рік або більше. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів американський Національний демократичний інститут (НДІ) у травні 2024 року, результати опублікували 23 липня на сайті інституту. На нього 1 серпня звернув увагу Київський міжнародний інститут соціології.

Із цієї кількості 8% переконані, що війна триватиме ще понад п'ять років. У травні 2022 року лише 7% опитаних вважали, що війна триватиме понад рік. У травні 2022-го і травні 2024 року "не знаю" було найпопулярнішою відповіддю з 38% і 36% відповідно.

Відсоток тих, хто пережив втрату друзів унаслідок конфлікту, зростає з кожним опитуванням і тепер становить 77%. 22% опитаних втратили члена сім'ї.

Про погіршення психічного здоров'я внаслідок війни заявило 67% опитаних, про зниження доходу – 61%, на погіршення фізичного здоров'я вказало 58%, розлуку із сім'єю – 43%, втрату роботи – 23%.

Певні або серйозні матеріальні труднощі відчуває 63% респондентів.

Опитування тривало з 8-го до 25 травня, провели 2508 телефонних інтерв’ю. Застосовували одноетапну вибірку на основі випадкової генерації номерів мобільних телефонів. Тимчасово окуповані території станом на 23 лютого 2022 року (Автономна Республіка Крим, Севастополь, окуповані райони Донецької та Луганської областей) вилучили з вибірки. Респондентів, котрі проживають на територіях, окупованих після 24 лютого 2022 року, опитували, якщо вони відчували себе в достатній безпеці, щоб відповідати на запитання. Випадкова похибка для національної вибірки не перевищує 2,2%.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей. Зараз найінтенсивніші бої тривають на сході й півдні України.