4 млн українців є трудовими мігрантами – Центр економічної стратегії

Майже кожен третій громадянин України замислювався про еміграцію
Фото: ЕРА

Найпопулярнішими напрямками трудової міграції для українців є Росія та Польща, повідомила економіст Центру економічної стратегії Юлія Руда.

4 млн українців є трудовими мігрантами. Про це заявила економіст Центру економічної стратегії Юлія Руда на прес-конференції в Києві 25 квітня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У нас вийшло 4 млн трудових мігрантів за 2015–2017 роки... Це не означає, що всі вони перебувають за кордоном. Серед них одночасно за кордоном перебувають 2,6–2,7 млн осіб", – сказала вона.

Руда додала, що найпопулярнішими напрямками трудової міграції є Росія та Польща.

Майже кожен третій громадянин України замислювався про еміграцію, кожен четвертий не вірить, що Україна стане на ноги як незалежна держава. Такі дані одержали під час дослідження громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ZN.UA з 21 листопада до 15 грудня 2017 року.

У червні 2016 року директор консульського департаменту Міністерства закордонних справ України Андрій Сибіга заявив, що за межами України легально перебуває приблизно 5 млн українців, і ця кількість зростає.

Після набуття чинності безвізового режиму з Євросоюзом в Україні зменшилася кількість охочих працевлаштуватися, повідомив 28 грудня минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева. Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко назвав трудову міграцію однією з найбільших загроз для держави після військової агресії.

За даними Держстату, минулого року найбільше українців виїжджало у Польщу – 9 990 978.

28 лютого 2018 року у НБУ заявили, що протягом найближчих двох–трьох років трудова міграція з України буде зростати.

Центр економічної стратегії (ЦЕС) – це незалежний центр досліджень державної політики, який було засновано у травні 2015 року. Завданням ЦЕС є підтримка реформ в Україні задля досягнення стійкого економічного зростання.