44% українців вважають, що настав час починати мирні переговори з РФ, але більшість не готові погодитися на умови Москви – соцопитування

Українці відповіли, на які поступки готові піти для припинення війни
Фото: EPA

Майже половина цивільних жителів України не проти початку мирних переговорів із країною-агресором РФ. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова на замовлення ZN.UA, які опубліковано 15 липня.

Соціологи вивчали настрої центру (Київська, Сумська, Полтавська, Житомирська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська та Вінницька області), заходу (Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Хмельницька та Волинська), сходу (Луганська, Донецька, Харківська і Дніпропетровська) та півдня (Запорізька, Херсонська, Миколаївська й Одеська області).

Видання наголосило, що опитували людей, які репрезентують тилову частину України, військові участі в опитуванні не брали. Опитування проводили із 20-го до 28 червня 2024 року.

Респондентам ставили запитання: "Як ви вважаєте, чи настав час для початку офіційних мирних переговорів України й Росії?"

Відносна більшість тилової України (44%) вважає, що час для початку таких переговорів настав. На думку 35% це не так. Багато хто водночас не визначився, таких 21%. Якщо дивитися на тенденції за регіонами, то центр стоїть найближче до середнього показника по Україні, однак у бік збільшення: майже половина (49%) жителів Центральної України не має нічого проти початку офіційних переговорів із Росією. На заході 35% вважають, що час для переговорів настав. Тільки 33% жителів сходу України готові до переговорів, і майже стільки ж (34%) проти них. Ще 32% не визначилися. 60% жителів півдня вважають, що час для офіційних переговорів із Росією настав, що майже на 16% перевищує середній показник по Україні.

Ще одне запитання, яке ставили під час опитування: "Як ви вважаєте, чи варто Україні погоджуватися на виконання умов, висунутих [нелегітимним президентом РФ] Володимиром Путіним, заради припинення Росією війни?"

83% українських громадян не погоджуються з вимогою Путіна щодо виведення українських військ із території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у їхніх адміністративних кордонах. 84% проти того, щоб офіційно віддати ці регіони Росії.

77% опитаних не можуть погодитися з тим, що всі західні санкції проти Росії має бути скасовано.

58% респондентів проти того, що нейтральний позаблоковий без'ядерний статус України має бути зафіксовано в Конституції України, 22% погоджуються із цією вимогою.

Інфографіка: zn.ua

Ще одне запитання: "Яку з умов ви вважаєте мінімально необхідною для укладання мирної угоди з Росією?"

Половина українців (51%) наполягає на звільненні України від російських військ у кордонах 1991 року. 26% можуть погодитися на зупинення війни по лінії розмежування на початку 2022-го, й лише 9% готові визнати кордон по лінії фронту на момент укладання угоди.

Найбільше на кордонах 1991 року наполягає захід – 59%, тоді як схід і південь, які вже постраждали від окупації своїх територій, – 39% і 40% відповідно. Також схід (13%) і південь (10%) лояльніші до фіксації кордону по лінії фронту.

Також учасникам ставили запитання: "Якби це залежало від вас, чим би ви були готові поступитися під час переговорів із Росією?"

Ішлося насамперед про території та прозахідний вектор розвитку України. Більшість українців (61,1%) не готові поступитися нічим із наведеного соціологами. 14% опитаних можуть погодитися на відмову від прозахідного вектора й тільки 8% готові поступитися територіями.