Абітурієнти з ОРДЛО зможуть в'їхати в Україну із РФ. ДПСУ рекомендувала звільнити їх від адмінпокарання

Випускники з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступають за спрощеною процедурою в українські виші
Фото: depositphotos.com
Держприкордонслужба України рекомендувала органам охорони державного кордону звільнити від адміністративної відповідальності жителів окупованих районів Донбасу, які планують вступати до вищих навчальних закладів України. Про це 18 червня в Telegram повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його інформацією, в освітні центри "Донбас – Україна" і "Крим – Україна" й далі надходять звернення про випадки заборони окупаційною владою перетину контрольних пунктів в'їзду і виїзду абітурієнтам.

"Оскільки вони вимушені перетинати державний кордон України без дотримання встановлених норм, за що чинним законодавством передбачено адміністративну відповідальність, МОН звернулося до Держприкордонслужби та отримало відповідь про готовність прикордонників сприяти розв’язанню проблеми", – зазначив міністр.

Документальним підтвердженням мети в'їзду для вступу до вишів, зокрема, може бути запрошення, надане через освітні центри "Крим – Україна" та "Донбас – Україна".

Окупаційна влада порушує права дітей віком від 14 років, що живуть у тимчасово окупованих районах Донецької області, на вільне пересування й освіту. Про це 9 червня заявила українська омбудсменка Людмила Денісова.

Контекст:

Випускники з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступають за спрощеною процедурою в українські виші із 2016 року. Для цього створили освітні центри "Донбас – Україна" та "Крим – Україна". Жителі окупованих територій не займають бюджетних місць інших абітурієнтів, оскільки із 2016 року для них виділено окрему квоту, яку визначає Міністерство освіти.

3 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким звільнила абітурієнтів з окупованих територій Донбасу і Криму від необхідності складати зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) для вступу до всіх ВНЗ України.

У Міністерстві освіти пояснили, що в разі, якщо випускники з тимчасово окупованих територій уже склали ЗНО, вони зможуть вступати за загальною процедурою або комбінувати ЗНО та вступні іспити за власним вибором.

За підсумками вступної кампанії 2020 року до вищих навчальних закладів України на місця держзамовлення вступило майже 2 тис. осіб із тимчасово окупованих територій Донбасу й з анексованого Росією Криму, повідомляли в Міносвіти.