Адвоката Олексія Шевчука за порушення адвокатської етики та образу колеги Масі Найєма позбавили свідоцтва на три місяці

Юристи звернулися до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області
Фото: depositphotos.com
Адвокат Олексій Шевчук у 2022 році написав у Facebook пост "про наркоманів та їхнього кумедного адвоката [Масі] Найєма", за це кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області зупинила дію його адвокатського свідоцтва на три місяці. Про це 15 лютого повідомило у своєму Facebook адвокатське об'єднання "Міллер".

"Хочемо розповісти вам історію про те, як один пост у Facebook може на три місяці позбавити роботи. Рік тому наш шановний колега, адвокат Олексій Шевчук зробив у Facebook допис, який увійде в підручники з адвокатської етики. Партнер об'єднання, яке в свій час брало під свою юридичну опіку таких блискавичних постатей, як… (не можна асоціювати адвоката з клієнтами, тому Google вам в поміч), імовірно, хотів здобути медійну увагу, а натомість позбувся права займатися адвокатською діяльністю на три місяці через дисциплінарний проступок. Олексій написав "пост про наркоманів та їхнього кумедного адвоката Найєма", в якому некоректно висловився не тільки щодо нашої команди, а й про клієнтів "Міллера", – зазначили у компанії.

Юристи звернулися до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області, але на засідання 25 січня 2023 року Шевчук не з'явився і не дав жодних пояснень про свою заяву.

"Комісія визнала, що допис Олексія є грубим порушенням правил адвокатської етики, бо суперечить засадам взаємної поваги між адвокатами, є свідченням поширення відомостей, що принижують честь і гідність іншого адвоката, а також суперечать принципам використання адвокатом соціальних мереж. Ми глибоко переконані, що дотримання професійних етичних стандартів – це фундамент і база адвокатської практики. Не можемо не висловити стурбованість за багаторічну кар'єру нашого колеги і з великими надіями та повагою чекаємо на його повернення в лави адвокатської спільноти", – заявили автори звернення.

Адвокати наголосили, що "Міллер" "вітає красиву гру та конкуренцію і готовий до викликів, що малюють риси обличчя української адвокатури".

"І воно, на нашу думку, має бути благородним і гідним. Шановний колего Олексію, перемог вам. Із травня місяця!" – резюмували у компанії.

Шевчук у відповідь опублікував новий пост, в якому прокоментував рішення колегії. Він заявив, що він пов'язаний з його планами пройти конкурс на посаду члена Вищої ради правосуддя за квотою президента, назвав Найєма "адвокатом-піратом", а його колег "наркоманами", і додав, що оскаржуватиме рішення колегії.