"Битва за світло". Енергетики показали киянам обладнання ТЕС після російських ударів. Фото photo icon

Інсталяцією є зруйнований Росією силовий трансформатор, який працював на одній із теплоелектростанцій ДТЕК
Фото: dtek.com

У Києві на Контрактовій площі відкрилася інсталяція "Битва за світло": кияни й гості столиці вперше можуть наживо побачити, який вигляд має обладнання українських ТЕС після російських атак. Про це йдеться в повідомленні на сайті компанії ДТЕК.

Інсталяцією є зруйнований Росією силовий трансформатор, який працював на одній із теплоелектростанцій ДТЕК.

"Інсталяція дає змогу українцям особисто побачити й оцінити масштаб руйнувань об'єктів української енергетичної інфраструктури, які зазнали понад 1 тис. російських атак із жовтня 2022 року", – ідеться у пресрелізі.

Унаслідок обстрілів ворог знищив майже 90% усієї теплової та 45% гідрогенерації.

Фото: dtek.com

"Енергетична інфраструктура кожного без виключення регіону постраждала від обстрілів. У проміжках між масованими ракетними ударами ворог ледь не щодня атакує дронами енергооб'єкти по всій країні, особливо у прифронтових регіонах. Наші енергетики докладають титанічних зусиль, щоб у таких надскладних умовах зберегти цілісність енергосистеми й забезпечувати наших громадян електроенергією", – зазначив перший заступник міністра енергетики Юрій Шейко.

Фото: dtek.com

Інсталяцію організували компанія ДТЕК і ГО "Порт Культури" за сприяння Міністерства енергетики України й за підтримки КМДА.

"Виставлений трансформатор має свою історію: після обстрілу він палав добу, бо його неможливо було загасити. І, на жаль, через масштабні пошкодження його неможливо відновити. Ми поставили його в Києві, аби кожен міг на власні очі побачити це так, як бачать енергетики на ТЕС та інших енергетичних об'єктах. Проте, попри всі складності й щоденні ризики потрапити під ворожий обстріл, українські енергетики продовжують свою битву за світло", – зазначив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Фото: dtek.com

Контекст:

Протягом останніх місяців унаслідок масованих атак було пошкоджено або зруйновано приблизно 90% теплової генерації в ДТЕК.

2024 року ДТЕК втратив усі 10 енергоблоків теплоелектростанцій, які відновили після торішніх атак.