Частина українських компаній, які потрапили до санкційного списку РНБО, змінили назву

РНБО 2021 року ввела низку санкцій щодо українських компаній
Фото: president.gov.ua
12% українських компаній, які потрапили до санкційного списку РНБО, змінили свою назву. Про це 22 грудня написав Telegram-канал "Опендатамедіа".

"Чи допоможе такий хід зняти обмеження із цього бізнесу? Ні. Проте перейменування можуть ввести в оману нових контрагентів і партнерів і завдати їм збитків – як фінансових, так і репутаційних", – підкреслили у пості.

Керівник корпоративних продуктів "Опендатабота" Федір Сафір зазначив, що зміна назви юридичної особи спрямована на можливість продовження її господарської діяльності, незважаючи на чинні санкції.

"Але такі дії є обманом і не можуть зняти з компанії обмеження. Щоб убезпечити бізнес і не потрапити до пастки з підсанкційною компанією, потрібно завжди перевіряти контрагента за кодом ЄДРПОУ", – повідомили у "Опендатамедіа".

Щоб перевірити, чи перебуває бізнес під санкціями, треба відправити в Opendatabot код компанії. Якщо стосовно підприємства введено санкції, інформацію про це розміщено у картці компанії.

Зараз у санкційному списку 333 українські юридичні особи. Opendatabot опублікував старі та нові назви компаній.

Контекст:

Рада національної безпеки і оборони 2021 року запровадила низку санкцій щодо українських компаній. Зокрема, 19 березня ввели обмежувальні заходи проти 19 компаній, які використовують українські надра.

15 квітня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти 13 фізосіб та 95 компаній.