Член антикорупційної ради заявив про вибірковість ставлення Державного оператора тилу до постачальників харчування ЗСУ

Член антикорупційної ради вважає, що вибірковість ДОТ становить прямі корупційні ризики і загрожує обороноздатності країни
Фото: censor.net

Державний оператор тилу (ДОТ) у другому кварталі 2024 року уклав низку договорів на постачання продуктів для армії без Prozorro, тендерів і оприлюднення інформації щодо визначення ціни щодо кожного такого постачальника. Про це повідомив член антикорупційної ради при Міністерстві оборони від громадської організації "Центр протидії рейдерству та корупції" Олександр Геращенко у своїй колонці на "Цензор.НЕТ".

Він оприлюднив таблицю постачальників без конкурсів, у якій є контракти на 1,59 млрд грн і на понад 2 млрд грн.

"Наведена нижче інформація в табличці свідчить про вічну вибірковість", – наголосив член антикорради.

Скріншот: censor.net

Геращенко заявив, що вибірковість Державного оператора тилу щодо компаній-постачальників є й у тих випадках, коли йдеться про покарання за неякісні продукти для армії. За його спостереженнями, ДОТ системно закриває очі на численні порушення цілої низки підрядників, водночас розриває контракти з тими, хто дістає зауваження чи не вперше.

"Декілька днів тому я звернув увагу, як ДОТ припинив договірні відносини з компанією "Трейд Граніт Інвест". Наскільки мені зрозуміло, це сталося на підставі інформаційної статті журналістів і військового, який поскаржився на якість консервованої продукції. Звичайно, я вітаю таку оперативність роботи ДОТ. Але…" – написав експерт.

Він зазначив, що ДОТ не дочекався результатів перевірки продукції постачальника і розірвав контракт.

За його даними, за результатами перевірок із 1 липня до 19 серпня у "Трейд Граніт Інвест" виявили всього два порушення. Натомість Буський консервний завод таких має 176, ТОВ "Асікс Груп" – 114, ТОВ "Міт Пром" – 51, ТОВ "Контракт прод резерв" – 34.

Але жодну з компаній із численними порушеннями не позбавили контракту, хоча в них виявили гнилі яйця і фальсифіковане масло, а на продуктових складах перевіряльники побачили цвіль.

Член антикорупційної ради вважає, що вибірковість ДОТ становить прямі корупційні ризики і загрожує обороноздатності країни.