Денісова занепокоєна через частоту випадків або спроб дитячих самогубств цьогоріч

Денісова закликала керівників органів опіки та соціальних служб відповідальніше ставитися до своїх повноважень
Фото: Людмила Денісова / Facebook
Протягом чотирьох місяців поточного року в Україні зафіксовано 126 випадків і спроб суїцидів серед дітей і підлітків, тоді як за весь 2020 рік зареєстровано 123 підліткові самогубства. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook із посиланням на дані Національної поліції.

"Занепокоєна частими трагічними випадками, у тому числі суїцидами, які останнім часом трапляються серед дітей та підлітків. Останнім часом у ЗМІ регулярно з'являються повідомлення про трагічні випадки з дітьми, у тому числі й щодо того, як діти та підлітки вирішують звести рахунки із життям", – написала Денісова.

Вона зазначила, що причини й обставини в кожному випадку різні – це можуть бути сварки з батьками, доведення дітей до самогубства через соцмережі, цькування з боку однокласників, нерозділене кохання, розлучення батьків тощо.

Омбудсменка підкреслила, що ці випадки не залишаються без її уваги. За отриманою 26 травня інформацією щодо випадку у Львові, де через сварку з батьком випала з вікна 11-річна дівчинка, Денісова передала акт реагування до мера з вимогою з'ясувати ситуацію і вжити заходів щодо захисту прав дитини.

Омбудсменка закликала Міністерство соціальної політики, Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров'я, органи Національної поліції об'єднати свої зусилля із запобігання трагічним випадкам та раннього виявлення сімей у складних життєвих ситуаціях.

Вона також звернулася до керівників органів опіки, соціальних служб із вимогою відповідальніше ставитися до виконання своїх повноважень щодо захисту прав дітей.

Контекст:

За даними Офісу генпрокурора, найбільше випадків дитячих суїцидів зафіксували цьогоріч у Києві та області – 25. Також серед "лідерів" Рівненська й Одеська області.

В Офісі генпрокурора вважають, що хвиля самогубств пов'язана, зокрема, з уведенням карантину й економічною ситуацією в Україні.

Дитячий психіатр, глава відділу психічних розладів дітей і підлітків Науково-дослідного інституту психіатрії Міністерства охорони здоров'я України Ігор Марценковський говорив, що останнім часом у країні батьки дедалі частіше скаржаться щодо важких депресій у своїх дітей. До загострення психічних розладів призвело, за його словами, дистанційне навчання.