Директорка школи Романенко: Раніше говорили у школах: не бігай, не кричи, будь сумирним. Зараз ми розуміємо, наскільки важливо в усьому виявляти терпіння, не лаяти дітей

Романенко розповіла про зміни, які відбуваються у школах
Фото: depositphotos.com

Директорка навчально-виховного центру "Розумка" Людмила Романенко вважає, що в системі шкільної освіти фіксують тенденцію відходу від застарілих норм ставлення до дитини. Про це вона розповіла в інтерв'ю виданню "ГОРДОН".

"Ми дедалі більше відходимо від старих радянських норм стосовно дитини. Раніше говорили у школах: не бігай, не кричи, будь сумирним. Зараз ми розуміємо, наскільки важливо в усьому виявляти терпіння, не лаяти дітей. Ми всі різні, з різними здібностями й інтересами. У когось не виходить математика, зате він добре малює. Важливо зацікавити дитину тим, що їй подобається, але водночас донести і навчальний матеріал. Наприклад, ми для цього навіть розробили комплексне заняття для початкової школи – математика через малювання. Дитина малює, а потім відповідає на запитання: скільки квітів вона використала, скільки предметів намалювала – і в такий спосіб через улюблене захоплення розвиває математичні навички та здібності", – розповіла вона.

Директорка школи Романенко: Через локдаун діти стали менш довірливі, у них повільніше йде процес пізнання й установлення соціальних зв'язків. Читайте повний текст інтерв'ю

Контекст:

У вересні 2017 року Рада ухвалила закон "Про освіту", яким запустила реформу освіти, її черговий етап стартує 1 вересня 2022 року, коли за стандартами "Нової української школи" почнуть навчатися п'ятикласники.

2018 року Кабмін України затвердив новий стандарт початкової освіти, 2020-го – середньої освіти. Головне в цій реформі для школярів стосується підходів до навчання та змісту освіти, ідеться на сайті Міністерства освіти і науки України.