Дитячий психіатр Марценковський: Ми стикаємося з лавиною звернень батьків щодо важких депресій та суїцидальних спроб

31 березня в Нацполіції повідомили, що від початку року в Києві наклало на себе руки шестеро дітей, водночас протягом усього минулого року – п'ятеро
Фото: depositphotos.com
В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" дитячий психіатр, глава відділу психічних розладів дітей і підлітків Науково-дослідного інституту психіатрії Міністерства охорони здоров'я України Ігор Марценковський заявив, що останнім часом у країні батьки все частіше скаржаться щодо тяжких депресій у своїх дітей.

"Фахівці бачать, що дистанційне навчання виявилося не просто неефективним, але призвело до суттєвої травматизації, загострення психічних розладів. Це дозволяє частково пояснити наслідки, з якими ми вже стикаємося. Наприкінці 2020 року опублікували результати європейського дослідження, яке продемонструвало досить істотне зростання кількості випадків самоушкоджень і суїцидів серед підлітків у всіх країнах ЄС", – сказав Марценковський.

За його словами, в Україні значно збільшилася кількість інцидентів, коли діти намагалися отруїтися.

"Ми, на жаль, не маємо статистики. Можу спиратися тільки на непрямі ознаки, власну практику, результати роботи нашого відділу психічних проблем дітей та підлітків Інституту психіатрії. В останні місяці ми стикаємося з лавиною звернень батьків щодо важких депресій, самоушкоджувальної поведінки, суїцидальних спроб. В одному з реанімаційних відділень за останній місяць кількість дітей тільки зі спробами отруєнь перевищила кількість дітей, які пройшли через відділення за весь минулий рік. Ми бачимо повідомлення у ЗМІ про величезну кількість суїцидів. Ми маємо таку серйозну проблему й не маємо ресурсів і системи, яка займалася б їхнім вирішенням. Звернення батьків – це відчайдушні спроби знайти хоч якусь допомогу", – підкреслив співрозмовник.

Дитячий психіатр Марценковський: Через одну реанімацію в Києві за місяць пройшло більше дітей зі спробами отруєнь, ніж за весь минулий рік. Читайте повну версію інтерв'ю


Інтернет – ефективний інструмент навіювання, із його допомогою до суїциду дітей можуть схиляти шахраї, розповіла "ГОРДОН" кримінологиня Анна Маляр. Вона говорила, що в Києві й в області почастішали випадки самогубств серед дітей.

Також останнім часом було кілька випадків отруєння таблетками серед школярів у різних містах. Інцидент у Боярці Київської області, коли дві школярки випили по 40 таблеток "Дротаверину", через що одна з них загинула, поліція пов'язувала з відео в TikTok. Челенджем у соцмережі пояснювали й отруєння двох школярок з Івано-Франківська.

31 березня в київському управлінні Нацполіції заявили виданню "ГОРДОН", що від початку року в Києві наклало на себе руки шестеро дітей, водночас протягом усього минулого року – п'ятеро.