До Дня Незалежності "Фельдман Екопарк" випустив у дику природу рідкісного орлана-білохвоста

Усього в Україні приблизно 300 пар орлана-білохвоста, у Харківській області – майже 30 пар
Фото: feldman-ecopark.com
19 серпня в районі озера Лиман Чугуївського району Харківської області біля Андріївського бору співробітники "Фельдман Екопарку" випустили самця орлана-білохвоста, якого понад два місяці тому знесиленого виявили у себе на подвір'ї жителі Харківської області й передали на реабілітацію в екопарк. Природоохоронну акцію організували до 30-ї річниці незалежності України, повідомляє сайт екопарку.

Місце обрали орнітологи – воно оптимальне для реінтродукції великого хижого птаха, зазначив начальник науково-дослідного відділу Національного природного парку "Гомільшанські ліси" Станіслав Вітер, оскільки там є умови, придатні для зимівлі орлана, кормова база й можливість знайти пару.

Ділянку постійно моніторять співробітники парку.

"Орлан-білохвіст – прекрасне й сильне створіння, яке є уособленням свободи й незалежності. Найкращого образу для нашого загальнонародного свята годі й шукати. Це наша спільна акція з Національним природним парком. Ситуація з охороною природи в Україні сьогодні настільки критична, що займатися нею потрібно спільно, об'єднавши зусилля держави, волонтерів, міжнародних і вітчизняних громадських організацій. Робити щось поодинці, змагаючись із "конкурентами", прагнучи монополізувати якісь теми, на мою думку, не лише неефективно, але й безвідповідально", – заявив засновник "Фельдман Екопарку", народний депутат Олександр Фельдман.

Усього в Україні приблизно 300 пар орлана-білохвоста, у Харківській області – майже 30 пар, повідомили в екопарку.

Випускання орлана-білохвоста – це частина програми Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR) "Збережемо природу України". У межах програми екопарк співпрацює з організаціями національного природоохоронного фонду. Співробітники повертають у дику природу птахів, копитних, гризунів, хижаків, рукокрилих, також займаються просвітницькою діяльністю і налагоджують співпрацю серед усіх природоохоронних та зоозахисних організацій.

Відео: Фельдман Экопарк / YouTube

Контекст:

"Фельдман Екопарк" займається порятунком і реабілітацією тварин уже 10 років, протягом цього часу повернули у природне середовище існування більше ніж 6 тис. представників дикої фауни. Серед них є занесені до Червоної книги України та Червоної книги Харківської області види – байбаки, білохвості орлани, рожеві пелікани, чорні шуліки, сичі, сови та інші тварини.

"Центр реабілітації кажанів – один із найвідоміших природоохоронних проєктів "Фельдман Екопарку" – повернув у природу вже 16,5 тис. кажанів, усі види яких занесено до Червоної книги України. Найближчим часом почнуть реалізовувати спільний проєкт із громадською організацією Rewilding Ukraine з відновлення популяцій великих копитних у дельті Дунаю. Братимуть участь у ньому лані й олені, які були на реабілітації у "Фельдман Екопарк", – ідеться у повідомленні пресслужби екопарку.