Доклінічні дослідження української потенційної вакцини проти COVID-19 проводили в Туреччині та США – МОЗ

Степанов: Ми говоримо, що цей кандидат на вакцину саме український
Фото: Максим Степанов / Facebook

Український "кандидат у вакцини" від коронавірусної хвороби COVID-19 – розробка українських мікробіологів і однієї з американських компаній, розповів міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Доклінічні дослідження українського "кандидата у вакцини" проти коронавірусної хвороби COVID-19 тривали шість місяців, учені використовували, зокрема, лабораторії у США і Туреччині, розповів міністр охорони здоров'я України Максим Степанов на онлайн-брифінгу 26 жовтня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Починаючи із квітня я був на постійному зв'язку з нашими вченими, вони доповідали, що відбувається. Учені, молекулярні біологи провели плідну роботу з підбору оптимального числа антидотів, антигенів, щоб створити комбіновану вакцину і надійно забезпечити тривалий імунітет. Під час доклінічних досліджень, як і вимагають усі міжнародні протоколи, вони проводили лабораторні дослідження, імунізували тварин. [...] Вони отримали дуже стійкий результат щодо вироблення антитіл організмами тварин. Більше того, цей кандидат на вакцину показав нейтралізацію вірусу на живих клітинах людини", – розповів міністр.

Степанов зазначив, що дослідження проводили, зокрема, у лабораторіях Туреччини і США.

"Це така спільна розробка наших учених-мікробіологів Інституту мікробіології Національної академії наук, американської компанії... але ми говоримо, що цей кандидат на вакцину саме український. Нам треба пройти ще дуже великий шлях, щоб кандидат на вакцину став уже вакциною. Для цього треба пройти три фази клінічних досліджень. Зараз підбирається в Україні відповідне виробництво, де це може бути зроблено. Якщо очікування наші збудуться, і буде обрано виробника та обраний шлях ми пройдемо нормально, то вже десь за рік ми зможемо отримати оригінальну українську вакцину від COVID-19", – сказав Степанов.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на 20 жовтня, за даними американського Університету Джонса Гопкінса, у світі коронавірусом заразилося майже 40,5 млн осіб, 1,2 млн померли, 27,7 млн одужали.

ВООЗ вважає, що коронавірус становитиме серйозну загрозу, поки не винайдуть вакцини. На думку глави Європейського агентства лікарських засобів Марко Кавалері, у кращому разі вакцина буде готова наступного року. У МОЗ України повідомляли 16 жовтня, що у світі розробляють приблизно 180 вакцин проти коронавірусу, 10 із них проходять третю стадію клінічних випробувань.

На нараді 20 жовтня президент України Володимиру Зеленському презентували результати доклінічних випробувань "оригінального українського кандидата у вакцини" проти коронавірусної інфекції COVID-19. Дослідження тривали шість місяців і передбачають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини.

Один із розробників "кандидата у вакцини", епідеміолог, доктор медичних наук Михайло Фаворов заявив, що українську вакцину – кандидата проти COVID-19 можуть створити за 9–12 місяців. Степанов зі свого боку сказав, що вартість розроблення вакцини може становити 100–150 млн грн.