Дружина колишнього партнера Єрмака позичала гроші в росіян і купила будинок у США – "Слідство.Інфо"

Сім'я експартнера Єрмака позичала кошти в росіян для придбання будинку у США
Фото: Artem Koliubaiev / Facebook

Сім'я українського кінопродюсера Артема Колюбаєва, бізнес-партнера глави Офісу президента Андрія Єрмака, позичила в російської фірми кошти на придбання будинку в передмісті Вашингтона за $600 тис. Про це повідомляють у розслідуванні "Слідства.Інфо", опублікованому 22 липня. 

Розслідувачі з'ясували, що у вересні 2023 року дружина Колюбаєва Катерина придбала будинок у передмісті Вашингтона за $600 тис. 

За словами самого кінопродюсера, гроші сплачувала Катерина з власних заощаджень, запозичень і з коштів, за які вона продала своє майно.

Він стверджує, зазначають у розслідуванні, що в період із 2022-го до 2024 року його дружина продала два свої автомобілі: Mercedes-Benz CLS 2015 року й Mercedes-Benz GLE 2016 року. Також продала два об'єкти своєї нерухомості в Києві й Київській області.

Журналісти перевірили, що Колюбаєва дійсно продала два автомобілі й квартири, але могла виручити з продажу $350 тис., які сплатила за будинок у Вашингтоні. 

Іншу частину суми – $250 тис. Колюбаєва позичила в компанії A&D Mortgage, з'ясували журналісти. "Слідство.Інфо" виявило, що ця компанія з Флориди має російське керівництво і зв'язки з РФ. 

Зокрема, A&D Mortgage належить Максимові Слюсарчуку, який також очолює російськомовну американську палату південної Флориди, зазначили розслідувачі. На YouTube-каналі цієї організації можна знайти численні російськомовні відео, серед яких запис із події "From Russia with business" від червня 2017 року, коли РФ уже вела війну проти України.

За словами Колюбаєвої, компанію для позики їй порадив брокер, а "задля уникнення маніпуляцій" інформацію про російські зв'язки "перевірять і юридично підтвердять або спростують".

Контекст:

У жовтні 2023 року видання Bihus.іnfo встановило, що Колюбаєв протягом останніх пів року розвинув будівельну справу, став співвласником фірми – виробника БПЛА й отримав 20 млн грн на свої кінопродукти.

У листопаді 2023 року журналісти з'ясували, що компанія Колюбаєва дістала дозвіл на спрямування 37,5 млн грн у Дубаї під приводом закупівлі м'яса в розпал повномасштабної війни. М'ясо в Україну не приїхало.