Екскапітан "Мрії" вважає, що літак можна було врятувати, якби не топменеджмент ДП "Антонов". Там відповіли

Літак був у Гостомелі
Фото: Державний концерн "Укроборонпром" / Facebook
Найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія", який було знищено у Гостомелі Київської області під час вторгнення російських військ в Україну, можна було врятувати. Про це заявив колишній капітан борту Дмитро Антонов у відеозверненні, яке 19 березня опублікував у Telegram телеканал "Україна 24".

"Чому літак залишився в Гостомелі? Тому що не було рішення про перегін літака в будь-яке місце, нехай це буде Польща (найближчий аеропорт, де ми були, – "Жешув"), [німецький] Лейпциг", – сказав він.

За словами авіатора, 26 січня, за місяць до масштабного вторгнення РФ, було звернення до керівництва державного підприємства "Антонов" із пропозицією перебазувати в Лейпциг увесь повітряний флот підприємства разом із персоналом, екіпажем і запчастинами.

"Відповіді на це питання не було", – наголосив Антонов.

Він зазначив, що рішення про перегін як "Мрії", так і "маленьких літаків" Ан-26, Ан-28, Ан-74 не було "через відсутність топменеджменту компанії, який бадьоренько, за три тижні до війни, весь поїхав у Лейпциг".

Антонов вважає, що у представників топменеджменту ДП "Антонов" можна знайти "зв'язки з Російською Федерацією".

У ДП "Антонов" прокоментували ситуацію у Facebook.

"Антонов" повідомляє, що інформація про непрямі причини знищення літака Ан-225 "Мрія" базується винятково на особистих думках та оціночних судженнях командира екіпажу "Мрії" Дмитра Антонова. Наразі встановити ключовий чинник знищення Ан-225 неможливо через захоплення аеродрому АТП "Антонов" збройними силами РФ", – ідеться у заяві.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Про знищення "Мрії" "Радіо Свобода" повідомили джерела на держпідприємстві "Антонов" і мер міста Буча (розташоване за 4 км від Гостомеля) Анатолій Федорук. "Після п'ятого авіанальоту розбомбили "Мрію" повністю. Це сталося в перший день [24 лютого]. Обстрілювали з вертольотів", – сказав Федорук.

Транспортний лайнер Ан-225 "Мрія" – найбільший літак у світі. Ан-225 "Мрія" розробило київське конструкторське бюро імені Олега Антонова у 1980-х роках, перший політ він здійснив 21 грудня 1988 року. Спочатку літак призначався для транспортування космічних кораблів багаторазового використання та елементів ракетних систем. Однак із 2000-х років його використовують для комерційних перевезень.