Експерт розповів про наслідки COVID-19 для людини

Комісаренко: Коронавірус призводить до ускладнень різного ступеня
Фото: ЕРА
Приблизно третина людей, які хворіють на COVID-19, має ускладнення з центральною або периферійною нервовою системою. Приблизно у третини відбувається активація системи гемостазу, тому можуть виникати численні тромбози, повідомив глава комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки і оборони, академік Національної академії наук України Сергій Комісаренко.

Ускладнення коронавірусної хвороби COVID-19 для людини можуть бути як короткими, так і довгостроковими. Про це в інтерв'ю агентству "РБК-Україна", оприлюдненому 28 грудня, заявив глава комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки і оборони, академік Національної академії наук України Сергій Комісаренко.

"Цей вірус і захворювання, яке він спричиняє, може бути мультиорганним, може бити по різних органах. Він може призводити до ускладнень зовсім різного ступеня – від легких до більш складних, а інколи й до летальних. Воно може вражати центральну нервову систему, тобто позначатися на пам'яті, на поведінці, спричиняти симптоми, схожі на інсульт, бити по серцю, спричиняти захворювання, схоже на інфаркт міокарда, і призводити до смерті. Приблизно третина людей має ускладнення з нервовою системою – чи то центральною, чи периферичною. Приблизно в третини відбувається активація системи гемостазу, тому можуть виникати численні тромбози, зокрема легень. Може бути досить складне запалення легень, може бити по нирках", – розповів Комісаренко.

Він зазначив, що його товаришеві, якого лікували від тяжкого перебігу COVID-19 у Німеччині, довелося після ускладнення видалити одну нирку.

Відповідаючи на запитання журналіста, із чим можуть бути пов'язані суїциди хворих на COVID-19, академік пояснив, що це відбувається в тому разі, якщо вірус впливає на центральну нервову систему.

"Це може бути депресія, це може бути втрата свідомості", – додав Комісаренко.

Спалах коронавірусної інфекції вииник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. В Україні станом на ранок 28 грудня підтвердили 1,03 млн випадків COVID-19 (протягом останньої доби – 4,3 тис.), померло 17,8 тис. пацієнтів, одужало – 665,7 тис.